.
Ordet dessert kommer fra det franske verbet som betyr å ta av bordet. Helt fra de tidligste desserttider skulle måltidet etter hovedretten helst bestå av noe søtt. Frisk eller tørka frukt, melk eller osteretter. Lønne eller bjerkesirup, villhonning og frø var kilder til det riktig søte.
Fant faktisk en side i lokalavisa som beskriver noen av de 13 dessertene som skal serveres til julemiddagen i Provence:
♥ Dadler
♥ Gibassié (butterdeigskake)
♥ Nougat noir og blanc
♥ Les quatres mendiants, en blanding av mandler, orsiner, fiken og valnøtter
♥ Calisson (fruktmarsipan med melisglasur)
♥ Pâte de coing ( fruktgelé av kvede)
♥ Grønne druer, melon, appelsiner eller klementiner
Fant faktisk en side i lokalavisa som beskriver noen av de 13 dessertene som skal serveres til julemiddagen i Provence:
♥ Dadler
♥ Gibassié (butterdeigskake)
♥ Nougat noir og blanc
♥ Les quatres mendiants, en blanding av mandler, orsiner, fiken og valnøtter
♥ Calisson (fruktmarsipan med melisglasur)
♥ Pâte de coing ( fruktgelé av kvede)
♥ Grønne druer, melon, appelsiner eller klementiner
Fra utstillingsplakaten i Avignon
Ordet jul, er ikke så norsk som vi tror. Det er avleda av et gammelt språk vi hadde til felles med andre germanske stammer sørover i Europa.
Anglesakserne kalte høytiden geoh(h)ol.
Første halvdel av november ble kalt fruma jiuleis, neste måned het se ^ærra géola og januar se æfterra géola. Hos oss het julemåneden ^ylir.
De første grunnformene jehwla og jr(g)wla lar seg forbinde med det latinske jocus, og gresk jukas, ordet for spøk og latter! Kan vi ane det norske ordet juks?????
Jeg bare spør.... det står ingenting om det i den etymologiske ordboka mi!
Festen skal videre kunne forbindes med hva vi kaller saturnalier.
Fra germansk stammer det franske ordet joli som betyr pen, og ordet jolif gir assosiasjoner til det svenske juvligt og engelsk jolly, italienske giulivo som igjen kan oversettes med livlig...
Dette er gøy!!!
Kilde: Falk, Torp: Etymologisk ordbok
Hahaha...ja det er gøy !! Det er de mest utrolige ting og sager du finder frem.
SvarSlettJul for mig er skiftet fra mørke til lys og i tæt sammenhæng med vores før-kristelige fejringer.
Hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhm, french cuisine, hhhhhhhhhhhhhm. In 2011 I will visit the Provence for a week:-)) But now, I wish you a wonderfull christmass and a happy new year full of inspiration. Hugs from Luzia.
SvarSlettSomehow providing the very essence of what Christmas could / should be. Thank you. Please have a good Tuesday.
SvarSlettdaily athens
Då desserterer jag från ett gott matbord och fuskar(jukser) mig genom julen. Ha en fin tirsdag :)
SvarSlett