onsdag 8. desember 2010

Van Goghs Arles

Vincent van Gogh bodde i Arles fra 28. februar 1888 til våren 1889.
Han kom 34 år gammel fra Paris sørover til kulde og snø, og landskapet og lyset, spesielt, fascinerte han og ga han krefter til å male over 300 malerier i løpet av disse månedene.


Han tok inn på hotellet og restauranten kalt Carrel. Prisen på hotellet var 5 francs i uka, noe han fant urimelig. Han klagde, tok saken til en lokal voldgiftsdommer og ble tildelt tolv franc i reduksjon på den totale regningen.


 Restaurante Carrel


Han flytta fra Hôtel Carrel til Café de la Gare 7. mai, og 18. september til en leilighet i Det gule huset, No. 2 Place Lamartine.


 Café de la Gare, bildet er kalt 'Nattkafe'


Maison jaune og Café de Gare til høyre


Her innreda han et altelier og ville starte en kunstnerkoloni. Det ble bare Gauguin som tok i mot invitasjonen til dette. Gauguin trodde han skulle virke som en inspirator og pådriver, men det var ikke van Gogh fortrolig, med og diskusjonene endte ofte opp i krangler og konflikter. Dette huset bomba under krigen. Men nabohuset står fremdeles.


Café de la Nuit var vårt første møte med van Goghs Arles. Det ser nesten nøyaktig ut der nå som da van Gogh var stamgjest der, men slitt og lite koselig inne. Café de la Nuit
Det kuliminerte med at van Gogh skar av seg øret. Dette førte igjen til innleggelse på Hotel Dieu der han tilbrakte en tid før han ble innlagt på mentalsjukehuset i Saint Rémy.
 Van Gogh har malt utsikten fra mannsavdelingen som sees til høyre på det siste fotoet.


 Han ble utskrevet på nyåret 1889 uten helt å ha funnet roen. Folk i nabolaget klagde på måten han levde på, og tilslutt tok han pensler og staffeli og flytta til Auvers, litt nordøst for Paris. Her følte han seg enda mer alene, ensom og mislykka, og noen måneder senere gikk ut på en åker og skjøt seg. Han solgte kun ett maleri mens han levde. Nå er de verdt millioner, men ingen av dem befinner seg lenger i Arles.


Denne broa er litt utenfor selve bykjerna og vi var så heldige å bli kjørt hit av en kollega fra Lycée Charles Privat. Den gamle broa som van Gogh malte ble bomba av de allierte under krigen


 I Arels er det en byste av van Gogh like ved der han malte ett av sine berømte bilder fra den eksotiske parken.
3 kommentarer:

 1. Nydelige bilder du viser og som alltid lærerik tekst hos deg.
  Velkommen tilbake, håper du hadde en fin tur og at det ikke ble for travelt med å passe på de nydelige jentene.
  Ønsker deg en fin onsdagskveld.
  Klem Mio

  SvarSlett
 2. Välkommen hem til kylan. Det ser ju ut som om du har haft en jättefin upplevlesetur, kul att se igen platserna från målerierna :)

  SvarSlett
 3. Så herlig å lese om van Gogh og Arles. jeg har vært i Arles flere ganger, og lengselen etter å komme tilbake ble litt mer reell igjen etter å ha lest ditt innlegg. Helt enig i din beskrivelse av café de nuit, slitt ikke så koslig og maten jeg fikk var helt elendig....Men, jeg har vært der og det var verdt det..... Alltid interesent å lese dine innlegg. Takk.....

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.