onsdag 23. desember 2009

N for nærvær, ABC- tema

N for nærvær
Nå har det seg sånn at jeg var engang på noen samlinger kalt Skapende pedagogikk på Nordens Folkliga Akademi som da lå i Kungelv.
Der skulle vi presentere et ord som betydde noe for oss. Mitt valg falt på NÆRVÆR. Det rare er at etter denne seansen har ordet dukket opp både titt og ofte. Det er nesten ikke en eneste roman jeg leser der ordet ikke står skrevet. Til og med den boka jeg leser nå, Hjemkomsten av Victoria Hislop, har flere setninger med ordet i.
Enten bruker forfatterere ordet NÆRVÆR ofte, og jeg er blitt ekstra observant og oppdager ordet med en gang, eller så er dette en ren tilfeldighet. Hvem vet? Jeg har uansett tatt dette seriøst og har fått en gullsmed, Kjersti Nygren, til å ingravere NÆRVÆR på en smykkelås jeg har designa.
Den skal være på et kjede med gule steinkuler, et sikkelig påskehalsbånd mao.
Kjersti har ennå ikke laget låsen, så jeg aner ikke om den vil likne utkastet mitt eller ikke, men her er det:

Flua på veggen er en ekte plastknappelån!
Vanligvis regisrerer jeg fravær - hver dag for hver elev som ikke er på skolen.  Hva gjør de når de ikke er på skolen, ikke er sjuke, ikke er hos tannlegen, ikke har kjøretime. Sover de bort ungdommen sin? Fraværet er utrolig stort i dagens videregående skole. Det er forferdelig synd. Hvor er nærværet deres? Er skolen i utakt med hva de mener er en god skole, må de være aktive og nærværende for i det hele tatt være med på å forandre den! Alvoret i det har de ikke forstått.


Oppmerksomt nærvær (av eng.« mindfulness»): «evnen til å være våken i nået» (Nilsonne, 2005, s. 19, sitat).
Nilsonne (2005, s. 20, fritt gjengitt) fremhever fire grunnleggende prosesser for oppmerksomt nærvær: (a) observere - være oppmerksom på hendelser, følelser og tanker,(b) beskrive - sette ord på for oss selv det vi har oppmerksomheten rettet mot, (c) ikke dømme - unngå verdivurderinger, og (d) delta - være en smidig og spontan deltager i det som skjer her og nå. Kabat-Zinn (1994, s. 3, fritt gjengitt) beskriver «mindfulness» (norsk: «oppmerksomt nærvær») som å være i kontakt med den vi er her og nå, og slik tillate oss selv å "våkne opp" fra en slags sovende tilstand hvor vi handler, tenker og føler på på autopilot, styrt av automatiske og ubevisste indre prosesser.
Oppmerksomt nærvær er et nøkkelbegrep innenfor buddistisk meditasjon (Kabat-Zinn, 1994, s. 4). Brukt innenfor moderne psykoterapeutisk behandling har man beholdt det psykologiske og fenomenologiske innholdet i begrepet og den praktiske teknikken, uten å nødvendigvis trekke inn den buddhistiske verdensanskuelsen eller de religiøse antagelsene som buddhistene knytter til mindfulness-begrepet.
Kilde : Wikipedia

Denne definisjonen fant jeg etter at jeg hadde skrevet om fraværet i skolen. Det er jo nettopp dette jeg savner hos elevene, et engasjement som til slutt kommer dem selv til nytte.


I samme sekund som jeg setter punktum for dette innlegget, sier Marianne Behn i samtale med Viggo Johansen i TV-programmet Viggo på lørdag, NÆRVÆR.
Tilfeldig? Jeg ble så forfjamsa at jeg ikke fikk med meg i hvilken sammenheng det dreide seg om!
Men det handlet sannsynligvis om å være til stede i våre egne liv!


Nærværliste


Mofongo:
s. 59, s. 207, s. 294, s. 308

http://viltogvakkert.blogspot.no/2010/11/nrvr-i-senor-peregrino.html

Saga fra Valhall:

side 11, 32, 43, 72, 242, 246, 267, 311

Fra nå av bare markerer jeg sidene i bøkene med en brett!

Den glemte hagen av Kate Morton

Arven av Kathrin Webb

Øya under havet av Isabel Allende

Havets Kathedral av Ildefonso Falcones

Snakk til meg av Vigdis Hjorth s.135

"Siden jeg hadde spekulert på om det hadde med nærværet mitt å gjøre."
s. 157
... når jeg var tett på, når han var alene med meg, når vi var få, når jeg skulle hentes, bringes, overbevises, gjorde nærværet mitt noe med ham, nå hadde han glemt meg, hadde det godt.
s. 251
Han visnet i sofaen min, i mitt nævær som potteplantene, jeg fikk ingenting til å gro.

Tusen strålende soler: side 114 og 118


Alkymisten av Paulo Coelho lest oktober 2018:9 kommentarer:

 1. Nærvær er et godt bud på N, selvom det godt nok er blevet sovset lidt for rigeligt ind i new-age teorier for min smag.

  SvarSlett
 2. Nævær var et godt valg og et viktig ord - et ord vi burde leve mer etter.
  Vi er egentlig blitt noen pappfigurer og er gasnke så difuse og lite tilstedeværende blitt. Det er så mye lettere å avvise og utsette ting via sms, mail og msn enn ansikt til ansikt..
  Ha fortsatt en fin jul!

  SvarSlett
 3. Nærvær og tilstedeværelse.
  I dagens travelhet er det viktigere enn noensinne.
  Likevel velger de aller fleste det fullstendig bort.
  Jeg kan virke gammeldags når jeg av og til finner på å si at våre nærmeste, barn og foreldre i alt for stor grad er blitt overlatt til offentlig ansatte å ta vare på.
  Sånn sett kan jeg føle meg som en Gjøk i blant.
  Eller er jeg bare en flittig bi?
  Hvem vet.

  Tankevekkende innlegg.

  Ha en fortsatt fin jul

  SvarSlett
 4. Heisann!
  Tydeligvis et tema som engasjerer!
  Moro å lese kommentarene deres!

  SvarSlett
 5. ja vi mangler vel nærvær mange av oss. De rundt oss ser ikke alltid at en trenger et nærvær som er litt utover å koke kafe eller spørre halveis hvordan det går. Ikke alltid så lett og ha nærvær i eget liv heller ,om det ikke er så enkelt . MNE det er et viktig ord, barn kan jo det med nærvær helt av seg selv. Ingen kan møte deg med så mye nærvær i et blikk- F

  SvarSlett
 6. Nærvær. Et viktig ord. Det er ikke sånn at man må si noe/gjøre noe til/for de i rundt seg, men det er veldig viktig å være nær. Nærvær, med både kropp og sjel. Intressant N, dette. Fortsatt god jul til deg!

  SvarSlett
 7. Så spennende å få laget den smykkelåsen da!
  Nærvær er et betydningsfullt ord. :)

  Fortsatt God jul til deg.

  SvarSlett
 8. Närvaro, motsatsen till frånvaro, vilket fint inlägg. Ordet är nog extra ofta uppe nu i jultider. Designer du smycken också, du är en tusenkonstnär. Ska bli spännande att se resultatet. En riktig god närvarande fortsättning på högtiderna önskar jag dig :)

  SvarSlett
 9. Merkelig at ordet dukker opp så ofte hos deg nå. Men det blir vel som når en får deg en ny bil, plutselig ser du så mange av samme slaget, som en ikke registrerte tidligere. En fortsatt god jul ønskes deg og dine!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.