tirsdag 29. desember 2009

29. desember - Julehefter

29. desember - Julehefter

Det er kanskje rart, men jeg har aldri vært noen ivrig tegneserieentusiast. Leste Donaldblader og noen andre, men ble aldri helt bitt av basillen. Da var det artigere å tegne striper sjøl!
Jeg har muligens en sær form for humor. Noen av seriene faller absolutt ikke i smak bortsett fra Hårek.
Her finner jeg replikker å humre litt til- og å nikke litt på hodet av.
Juleheftene. En norsk juletradisjon like sterk som ribbe, grøt og gran. Som fikner og dadler har vi gjort disse tegnefigurene til et fast følge i jula. En tradisjon vi ikke kan være foruten. Det blir liksom ikke riktig jul uten tegneserienes magiske verden.
Saksa fra lokalavisa


Det tradisjonelle juleheftet har et spesielt liggende format. Det gjør det mulig å trykke større bilder enn i de vanlige seriebladene, noe som igjen gjør juleheftene godt egnet til høytlesing for barn.
Juleheftet er en helnorsk tradisjon. Ingen andre land i verden kan vise til en liknende skikk.
Blant de mest populære titlene er Pondus , Nr. 91 Stomperud og Knoll og Tott.
Knold og Tot i Skole kom ut i 1911. De evigunge rampeguttene har vært med oss hele veien siden, men unntak av 1913 og 1944.  Senere fulgte klassikere som Fiinbeck og Fia, Snøfte Smith, Skipper´n og Blondie. Julehefter ble utgitt allerede midt på 1800-tallet i Norge, fylt med historier, konkurranser, illustrasjoner og oppskrifter – men Knold og Tot var det første rene tegneserieheftet.
I 2009 trykkes bladet i nærmere 200 000 eksemplarer av Pondus. Det er storindustri! I år trykkes nesten seksti hefter for salg i et opplag på 1,7 millioner, der Pondus har det største antallet, nærmere 200000.


 


 Det var i  21. desember i 1997


 
Dette er omtale av årets julehefter


Her er Pondus og tegner presentert i DB denne jula


Les mer her:  

Gratulerer med dagen June!
29.desember har lyng som dagens blomst!
xxx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!