fredag 11. desember 2009

L for lotus, ABC-tema

L for lotus, ABC-tema
Denne vannlilja er fra dammen vår


Vannliljer - eller lotus har alltid vært en blomst som jeg har vært betatt av.
For ikke så lenge siden var jeg på en kunstutstilling i Moss, Momentum, som viser samtidskunst.
Det er en trend nå at det vakre, det estetiske, kommer tilbake i en retning av kunsten. Ett av kunstverkene var en videofilm satt sammen av bilder som viser hvordan vannlilja Victoria cruziana blomstrer de to nettene den blomstrer i året. Den første natten er Victoriablomsten hvit. Den andre natten rosa. Så synker den i vannet og råtner på noen timer. Den var bare så utrolig vakker. Bladene er opp til en halv meter i diameter. De er så sterke at de tåler en vekt på nesten nitti kilo. Botanisk hage i Oslo fikk sitt Victoria-hus. Det ble åpnet i 1876 og var den gang et av de mest moderne i Europa.
Klikk på bildet og du kan lese med om vannlilja.
Fra jeg var liten husker jeg eventyret om Tommelise som satt på et vannliljeblad. Det må ha vært et blad av denne sorten. Indianerne brukte bløadene faktisk som "barnepiker"!
Ikke så langt fra der jeg bor finnes det et vakkert naturområde med tre dammer på rad. I en av dammene gror det en rød vannlilje......"På slutten av 1990-talletble det oppdaget en rød vannlilje i Stordammen. den sto midt i en koloni med hvite vannliljer, og hadde en dyp rød farge"... sitat fra avisa.


Jeg har ikke sett vannlilja, men til sommeren vil jeg ta meg en tur og se den. i mellomtids kan alle nyte programmet om den på NRK 1s Ut i naturen.
Filmen bak filmen kan sees her: http://www1.nrk.no/nett-tv/distrikt/ostfold/verdi/117647
Jeg har også prøvd å plante en rød blant de hvite i dammen vår, men den ville ikke feste seg.
Lotus er en gammel kulturplante, og i Egypt var den symbol på det Øvre Egypt med fjell og innsjøer omringet av goldt ørkenlandskap. Den ble gjengitt i smykker, som reliefer på tempelfasadene, som kapitel på søylene og som veggmaleri i gravene. De smykket seg med blomsten til fest, og verksteder lagde parfyme av olja.
Lotusornamentikken på søylene forekommer i to utgaver, en lukket og en åpen. Vi finner disse kapitelene både i sør og i nord.

 Bildet viser en komposittsøyle i Isis elvetempel i Aswan som både har papyrus- og lotusformer i søylehodet. Klikk på bildet, mer informasjon.
Bildet over viser åpen lotus-søyle fra Karnaktemplet.
Og jeg har vært så heldig å få sitte på i robåt over en innsjø med nydelige rosa lotus ved Sommerpalasset til Keiseren av Kina. Etterpå siste vi søte og sprø lotusrotfrukter!ABC- tema finner du flere av på

xxx

8 kommentarer:

 1. For et flott innlegg om den vakre planten. Jeg så det programmet på tv, det var fasinerende.

  SvarSlett
 2. Jeg så litt av det programmet på tv. Fascinerende. Det er jo en vakker plante da! Ikke rart den ofte går igjen i sagn og fortellinger. En avnnlilje i et sort tjern er jo veldig kontrastfylt!

  SvarSlett
 3. Mycket fina bilder på den vackra blomman och intressant läsning.
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 4. fikk med mig det programmet ja, den första röda näckrosen.. väldig vacker, och vilken barnvakt det bladet måste ha vart, tänk om barnet trillade ner i vattnet!! så det var i dina dammar det var en röd ros.. jag har bara varit i Lübeck om sommaren, då var det fint väder men 'tjocka' med folk då också, julmarknaden står på önskelistan, fast helst med snö då ;)

  SvarSlett
 5. Flott L , og jeg ante ikke at de hadde utstilling i Moss , men liljer er vakkert. F

  SvarSlett
 6. Spennede lesning om en vakker blomst. :)

  SvarSlett
 7. Vannliljer er flotte når de viser seg i full prakt. Her har vi et tjern hvor det vokser både røde og hvite.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.