lørdag 5. desember 2009

K for katter, ABC-tema

K for katter
 Nøste poserer som en egyptisk katt!


Kombinasjon av å ha katt og å blogge er langt fra sjelden. Jeg vil tro at over halvparten av alle blogger jeg har vært innom, er det en katt bak!
Katter er ålreite dyr. Det lufter seg sjøl, gjør fra seg hos naboen, lar seg mate av hvem som helst, tar med mus inn i stua, så kjelleren er fri for dem osv!
Fra spøk til alvor. Ingen katter er like. De er små personligheter som gjerne vil være den "eneste".
Vi har to katter som er i nær slekt, likevel er de totalt forskjellige. Den yngste veldig sosial, uredd, tøff og sier i fra når nok er nok med et glefs. Ho hilser med halen høyt til værs akkurat som oldemora i si tid. Lærte å bruke katteluka på null komma null. En katt det er lett å ha i hus.
Den eldste må være autist. Ho er veldig nysgjerrig, men er redd for fremmede, noe som kan føre til situasjoner som er vanskelige å takle. Stress! Tør ikke gå ut i mørket, i kulda eller når det blåser. Fotfølger oss fra rom til rom. Kan aldri få nok kos og snakker mye. Lange samtaler. Blir hypernervøs av å bli løftet opp- å miste grunnen under føttene, er en katastrofe. Skjønner ikke hvordan komme ut og inn av katteluka. Er ekstrem "renslig", går aldri i kassa si hvis den ikke er tømt. Elsker å irritere grandungen og et kjapt slag med poten sitter løst. Med andre ord en katt det er umulig å bli klok på!Pakket og klart for reise!


I natt til i går mjauet Nøste sårt. Vi skjønte ikke hvorfor. Så ut på dagen, savnet vi Sia. Det viste seg at Sia var innelåst i kjelleren. Mjauingen var en samtale mellom kattene, og det var en bønn til oss som sov, om hjelp det gjaldt!
Katter har mye bedre hørsel enn oss mennesker og ser minst seks ganger bedre enn oss i mørket,
men de skjelner dårlig mellom farver. 
De har en egen evne til å orientere seg i omgivelsene og finne riktig retning.
Men hvorfor katter elsker å balansere høyt oppe på gelendre, møner ol er det ingen som foreløpig kan gi svar på!
Katten ble husdyr her i Norge i jernalderen.
Fra over 3600 år siden var katten et hellig dyr i gamle Egypt, og i flere tusen år ble den forbundet med det overnaturlige. Overtroen forbandt dem med både hell og ulykke. Det var de eldste kattene vi visste om, inntil franske arkeologer avdekket en 9500 år gammel grav på Kypros med en mann og en katt.
Genetiske undersøkelser viser at det dreier seg om en tamkatt, og alle tamkatter stammer fra Midtøsten og har stammødre bakover til fem ulike villkattlinjer. Sannsynligvis tok det flere tusen år før villkatten var omformet til tamkatt.
I Egypt ble gudinnen Bastet symbolisert som en katt. Over 300 000 katter ble mumifisert og gravlagt i  Bubastis, gudinnens hellige by.

Fra naturen side er katten mer knyttet til stedet der den bor enn til menneskene den deler bo med. Den er en individualist som forsvarer sitt eget definerte revir!
Siameserkatten er første gang omtalt av buddistiske munker i en bok fra 1350.
Kilde: Illustrert vitenskap, 18/2009


Sia liker å se på dyrefilmer på TV. Ho setter seg på gulvet rett foran skjermen og følger nøye med - en stund. En kveld viste Ut i naturen en film om noen fugler. Det ble for fristende for Sia. Hun hoppa opp på benken og måtte kikke bak skjermen for å se om fuglen var der!

En arabisk legende forteller at katten stammer fra syndefloden. Musene som var i arken formerte seg, og det krydde av dem, overalt, etterhvert. Noah ba løven om hjelp, men dyrenes konge bare fnøs. To miniatyrløver kom ut av neseborene og startet musejakten. De var de to første kattene.
En annen legende forteller hvor takknemlig Maria var mot katten som holdt Jesusbarnet varmt i krybben. Selv i dag har huskatter en M for Maria i panna.
Kilde: Alt om katten av Amanda O´Neill


Pusling er ingen pusling. Ett liv er tapt i kjeften på en hund, men det er 8 tilbake. Katten til Hanne og Magnus er en ekte skipskatt fra Bergen med 6 tær på hver pot. Og utrolig skjønn med lang grå pels!

Flere innlegg på K finneds her:


xxx

13 kommentarer:

 1. Herlig om katter.
  Her er noen tilleggsopplysninger:
  En katt kan forstå opp til 700-800 menneskeord.
  Kattens maling/purring hjelper til at kattene heler egne benbrudd. (To vitenskapelige rapporter dokumenterer det). Du har sikkert hørt at i tidligere tider brukte man katteskinn til å lindre gikt-smerter? Men, det er ikke skinnet, for det bedrar, men kattens maling på en kropp med gikt gjør susen.
  Vi har to katter - de er søstre og født samme dag. Moren var 100% Manx. De katter som er uten hale, eller bare med en halestump.
  Den ene fikk fire levende barn i juli i år. Og 1. desember fikk hun sannelig 6 nye, hvorav den siste av disse døde i dag. Var ikke helt 100%. Hadde et ben som ikke var ferdig utviklet.
  Manx-kattene er utrolige jaktkatter. Og klatrer rett opp trær og gamle telefonstolper, og går rett ned igjen med hodet først. De kan vri sine poter slik at de alltid har det rette taket med sine klør.

  Ja, ja, vi er så heldige å få bo i våre katters hjem...

  Og nå sitter jeg i Sverige og skriver. Er hos gode bloggervenner.
  Mens fruen slapper av hjemme i Oslo-området. Med kattene.

  På min hovedblog - på engelsk, er det stadig poster om våre og andres katter.
  http://toraa.blogspot.com

  Ha en flott lørdag kveld og søndag.

  SvarSlett
 2. Det er nogle fine billeder af dine katte, man kan se de er deres egen herre.

  SvarSlett
 3. Sikke en hyldest til katte - og min hund, Frederik, købt i et dansk dyreinternat, kom helt sikkert også fra et hjem, hvor en kat boede, for han udviser altid en god portion kærlighed omkring katte, han møder på lufteture :-D

  SvarSlett
 4. Meget fint indlæg om katte og deres historie. Jeg ville være meget ked af at skulle undvære katte i mit liv. Herlige dyr! De bliver jo medlemmer af familien efterhånden.

  SvarSlett
 5. Detta blev jag tvungen att läsa två gånger, vilken skildring du ger av din autentiska katt! Underbar läsning, Bjørg Nina, och full av visdom, som vanligt :)

  SvarSlett
 6. Katter er forskjellige - det skal være visst! Og med så forskjellige personligheter! Jeg har to selv og selv om de er søsken, så er de som natt og dag!
  Herlig innlegg fra deg:)

  SvarSlett
 7. Katter er et godt valg og det er som du sier mye katter i bloggverdenen :-). Har fått lyst på katt selv etter alle de flotte innleggene.

  SvarSlett
 8. Fint om katter ja:) Vår er glad i mat, søvn, sitte å glo og kose. Katter er som andre, forskjellige.
  Blogger endel om katten her jeg og, men nå ligger den i dvale:Vinter. Blir noen innlegg til våren, eller om vi hiver han ut i snøen(som ennå ikke har kommet...)
  Vi valgte vår katt ut i fra fire, to var skipskatter. Men av lynnet måtte det bli Mumrikk. Da hjalp ikke ekstra poter engang, og vi angrer ikke.))

  Ha en toppers helg!

  :))

  SvarSlett
 9. Så herlig innlegg om katt og kattene dine.
  Vi har hatt mange katter opp igjennom. Nå har vi to. En som er 19 år gammel,LEste på dagbladet om hva katten din gjør når den er alene hjemme;
  21,6 prosent av tida: Titte ut av vinduet
  11,8 prosent: Samkvem med andre dyr
  7 prosent: Klatring
  6,1 prosent: Sove
  6,1 prosent: Se på tv, data, bøker, dvd...
  5 prosent: Lek
  4 prosent: Spise/stirre på mat
  1,7 prosent: Oppholde seg i vasken/badekaret
  Ja de er noen personligheter, det er sikkert! Ha en riktig trivelig uke, både to og firbente!

  SvarSlett
 10. så morsomt lese om kattene dine , vi har 4 og de er også forskjellige selv om noen er søsken eller far og datter, Vår havna i toalettet i år da jeg kasta det den hadde gjort i kattedoen , og dro ned, den er 6 mnd og det vi hadde frykta lenge skjedde , den datt i do.
  Men tror du ikke den satt og så på i dag også . Er livredd den skal havne i vaskemaskin , for den fotfølger oss enda. Katter er bare skjønne dyr selv om jeg kan styre meg for levende gaver. F, matmor til Isis , Sokrates , Samson og han som datt i wc, Sibelius.

  SvarSlett
 11. Katten er dejlig. Jeg kan også godt lide katte, men for tiden har vi hund, og de er nu også dejlige :)

  SvarSlett
 12. Artig om katter, både innlegget ditt og mange av kommentarene!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.