lørdag 26. desember 2009

26. desember - Annen juledag - Guds Moders dag - brettspill

26. desember - annen juledag Guds Moders dag (2. juledag)



Maria
Å, skjønneste rose på vår jord!
Maria, jomfru, Jesu mor!

Den frukt som rosen til oss bar,
er alle våre lengslers svar.

Å, duft av himmel! Gud er nær!
Gud Fader, Sønn og Ånd er her.

Et barn er født! Å, hør det bud
som rekkes oss fra himlens Gud.

All jordisk lyst og vinning glem
for gleden født i Betlehem!

Å, skjønneste rose på vår jord!
Maria, jomfru, Jesu mor!
 Ukjent forfatter

Bildet er et utsnitt av Parmigianinos Madonna med den lange halsen.
Se full størrelse: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Girolamo_Francesco_Maria_Mazzola_-_Madonna_with_the_Long_Neck.jpg
Han malte i en stil som kalles maierismen. Stilen hadde sitt gjennombrudd i overgangen mellom renessansen og barokken, og den kjennetegnes med at kunstnerne hadde en tendens til å strekke figurene og gi dem en porselensaktig hud. Hvis noe kan kalles "styggpent", er det malerier malt av kunstnere vi forbinder med manierismen. Jeg er utrolig fascinert av hva de skaper av reaksjoner hos publikum.
Øynene til Lucrezia Panciatichi malt av Agnolo Bronzino forfulgte meg hele veien gjennom rommet der maleriet er utstilt i Uffizi-galleriet i Firenze. Helt nifst!
Annen juledag var den første av julas besøksdager, og dagen hvor høytidelighetene gikk over i folkelige festligheter. Dette ble omtalt allerede i Gulatingsloven, og ble videreført da kristendommen overtok.








Roen har senka seg over hjemmet og det er tid for å samles rundt aktiviteter som verken støyer eller krever de store anstrengelsene. Brettspillene har fått sin renessanse.
Et av de eldste brettspillene er Lykkehus, og det er inspirert av et gammelt tysk spill som het Glückhaus.
Dette var middelalderens mest populære spill, og den uskyldige forløperen for harsardspill som Roulette. I Dette spillet derimot kan tankene hvile. Her er man bare avhengig av heldige ternisgskast.
Innsatsen kan være nøtter, marsipan eller en mandarin. Brikkene kan være en mandler, karamel, marsipan eller ... pakket inn i cellofan eller gullpapir.







Spilleregler:
To eller flere kan spille. Man brker to terninger og slår etter tur. Summen av øynene på de to terningene tilsvarer tallet i et av feltene på brettet. Slår en spiller 3, 5, 6, 8, 9, 10 eller 11, legger han en brikke i det tilsvarende feltet. Hvis det ligger en brikke der fra før, kan han ta den i steden for å legge en der selv. Slår han 4 skjer det ingenting, og da går terningskastet videre til neste. Slår han 7, legger han en brikke i feltet med brudeparet. Ved bryllup må man gi gave, og her kan han ikke samle opp de brikkene som ligger her fra før.
Et slag på 2 er Heldiggrisen som gir spilleren rett til å ta alle brikkene på brettet unntagen gavene til brudeparet.
Et slag på 12 er Kongen. 12 er det fineste man kan få, og spilleren kan ta alle brikkene på brettet, også de som Brudeparet har fått.
Man er ute av spillet når man ikke har flere brikker igjen, og han som er igjen til slutt vinner alle de brikkene som er på brettet.
Hvor mange brikker spillerne har hver, sier reglene ingenting om!




Slik lages Lykkehus

Spillets viktigste felter er Kongen, Brudeparet og Heldiggrisen. For å gjøre spillet til et virkelig julespill kan Kongen erstattes med de tre hellige kongene eller julenissen, Brudeparet med Jesus eller juletreet som får gavene, og Heldiggrisen en marsipangris! De andre rutene kan dekoreres med ting vi forbinder med jula.
I gameldager ble figurene malt direkte på brettet. Det er flott å bruke teknikken découpage  dvs klippe og lime på bilder, tilslutt dekke over med flere lag klar lakk, til dette. Teknikken kom fra Mellom-Europa på midten av 1800-tallet.






Brettet er en 1/2 cm tjukk finerplate på 40x50 cm .Platen dekkes med farvet kartong. "Huset2 klippes ut i glaspapir i 7 mm brede strimler og limes på arket sammen med glassbilder i tilfellet som på illustrasjonen. Tallene kan f.eks. heftes av kjøpte tallark, Letraset, som finnes i hobbybutikker.
I steden for å lakkere kan selvklebende plast, kontaktpapir, trekkes over brettet.
Tilslutt rammes spillebrettet  inn med en fin rammelist.
De fire rammelistbitene sages i 45 graders vinkler, limes sammen med snekkerlim og males - røde?
En hepe på baksiden av brettet gjør at det kan henge opp som et bilde når det ikke er i bruk!






Selv om ordet spill betyr lek, har ikke alltid spill og terninger vært barneleker. Som helters heltetrening gikk det sin seiersgang over verden. Fortida konger fikk sine yndlingsspill med seg i graven, og over sjakkbrettet på borgvollen har mang en stor hærfører fått sin utdannelse. Når avgjørelser ble vanskelige, kastet man lodd med terninger så Gudene kunne vise hva de mente. "Terningen er kastet" sa Cæsar, og slaget om Romerriket var i gang. Skulle man gifte bort en kjær datter, utforsket listige fedre frierens egenskaper over spillebrettet. Jublet han høyt og skadefro over egen framgang og andres ulykke, var det et dårlig tegn.
Mange har funnet hverandre over brettspillet. Andre har spilt seg fra land og eiendom- klær og dyd.
Blås støv av og liv i de gamle brettspillene!






En litt annen form for lek:
De tre siste torsdagene før jul, var det noen steder skikk å spise bare kjøttmat. Kjøttbeina ble etterhvert samlet sammen øverst ved bordenden, og 2. juledag sto hele familien og kastet beina mot døra for å jage ut sulten i kommende år, og for å mane fram rik høst. De fortsatte gjerne kastingen ut på gårdsplassen med disse orda: "Ud Dverg om Dør, kom ind Korn og Kjør. Du skal ikke faa mere av Maden min end av Brødskoren."
Andre måter å mane ut sulten på, var å vepne seg med stokker og slå dem innunder senger og krakker mens de ropte: "Ut Dverg um Dynn - inn Korn og Kyr!"


Den hellige Stefan regnes som kirkens første martyr. Han var diakon og hadde fått i oppdrag av apostlene og dele ut mat blant menighetens fattige. Vi kan lese om han i Apostlenes gjerninger vers 7.59. Han ble falskt anklaget og dømt til døden ved steining. Her er han malt av Carlo Crivelli i 1476 med atributtene de tre steinene og palmekvisten.









Les mer om Hellige Stefan: http://www.ststephensanglican.net/?page_id=24

xxx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.