torsdag 31. desember 2009

31. desember - Nyttår og nyttårsforsetter

Nyttår


Nyttårskvelden kunne de unge gå til brønnsvåka, hullet i isen, og få se hvem en skulle gifte seg med.
Nyttårsløfter og nyttårsforsetter
Nyttårsforsett er en uttrykt mål, plan eller ønske for det nye året. Det kan være å begynne med noe nytt, slutte å gjøre noe, kutte uvaner, etablere nye vaner, øke en ønsket aktivitet eller minske en uønsket, for å gi seg selv en høyere livskvalitet.
Blant populære nyttårsforsett er å spise sunnere eller spise mindre, slanke seg, lese mer, studere hardere, drikke mindre, drikke mer, røyke mindre, slutte å røyke, kutte ut godterier, trene hardere, se mindre TV, være god mot medmennesker, jobbe mer, jobbe mindre, spare mer eller bli en mer bevisst forbruker.
Kilde: Wikipedia
Om nyttårsløfter er noe spesielt for Norge eller Norden, vet jeg ikke.
Det hadde også vært interessant å vite hvorfor det en gang startet, og hvem som var de første til å love seg selv å bli bedre på ett eller annet.
Et raskt søk på "New Year´s Promise" gir ikke inntrykk av at det er utbredt i engelsktalende land, for på lista topper dette treffet:
A friend of mine on plurk.com, LindaN , asked today what our New Year’s promises were. I never heard it asked quite that way before. It’s a poetic and beautiful expression of something that we’ve managed to turn into something to stress out about.
Det var det nyeste innlegget på google search. Nummer tre var fra 2003, så så veldig velkjent kan det neppe være. Med til historien er at Writer Girl som jeg henviser til, hadde som nyttårsløfte for 2009 
To work on one creative writing project each day or do a creative writing exercise, men etterforskingen min viser at siste innlegg på hennes blogg, er fra 24. februar 2009, så det løftet holdt ho ikke, og det åpenlyst for hele verden!
Linda  som spurte, er etter skrivende lærer, 37 år og fra Gøteborg. Kanskje noen kjenner Linda og kan be Linda om å stille Writer Girl til ansvar for brutte løfter!
Her er hun:
K Huether
32 år gammel, kvinne from Oakland, CA, USA
karma: 48.27
Nå er hun å finne på plurk.com.....

Det er skremmende lett å drive detektivarbeid på nettet. Her er det umulig å skjule sine feil.
Dette er viktig å huske på. Hva vi skriver og legger ut på nettet, er som en åpen bok!
Så et nyttårløfte alle bør ha: Å bruke mer nettvett - og være diskre, ikke legge ut personopplysninger det er viktig å beskytte for allmennheten!

Noen statestikk på hvilke løfter som holdes og hvilke som ikke holdes, og hvem som er gode til å holde nyttårsløftene - og hvem som ikke er flinke, har jeg ikke kommet over!
Jeg har sagt at mitt er å unngå flest mulig kjøpejulegaver til neste jul. Jeg har et håp om å lage dem sjøl! Det kommer i tillegg til å bruke et bedre nettvett!
Her er ekspertenes ti tips!
1.
Finn motivasjonen- man må selv finne ut hva man er misfornøyd med og hva man vil endre. Ingen kan tvinges deg til å forandre noe,du må ønske det selv.
2.
Sett realistiske mål - ikke si at du skal trene hver dag eller gå ned ti kilo på en måned. Da går det dårlig. Husk at det er kjempebra å gå fra ikke å trene til å trene to ganger i uka!
3.
Prioriter deg selv - særlig voksne mennesker bruker mye tid på å tenke på andre, men husk å sette av litt tid til deg selv og treningen også.
4.
Det finnes mange veier til målet - finn den som fungerer best akkurat for deg.
5.
Vær mer ute! Skru av flatskjermen og dvd-spilleren og bryt inaktiviteten. bruk skog og mark for det det er verdt.
6.
Finn en treningsform du liker og ikke blir lei av med en gang. Treningen må være lystbetont ellers er det dømt til å gå dårlig.
7.
Spill på lag med kroppen - ikke gå på ekstreme dietter, tenk heller langsiktig.
8.
Spis minst fem måltider om dagen - tre hovedmåltider og to mellommåltider. Og slurv for all del ikke med frokosten!
9.
Innfør"lørdagsgodteri" - det er helt greit å kose seg med godteri, men hva med å begrense det til én dag i uka?
10.
Alle trenger en personlig trener eller hjelper. Men du trenger ikke ansette en personlig trener. Det kan være en kamerat eller kjæreste som kan motivere deg!
Lykke til! Det med lørdagsgodt er innført for l e n g e siden!
I kveld er det "Bluemoon", og hva er mer passene enn å smykke seg med nydelige månesteiner denne nyttåraften?
Hva gir månestein av egenskaper?
Styrker kjærlighetsfylte følelser, forbindelse med underbevisstheten og den feminine energisiden, reduserer egoisme, styrker evnen til omsorg, gir fred, øker kommunikasjonen, styrker beskyttelsen og gir fruktbarhet,intuisjon og sensitivitet.
Månesten tilhører feltspatgruppen og er et kalium aluminium silikat. Den er klar og nesten fargeløs. Stenen reflekterer lyset med et blåhvitt skjær og skjæret kobles til månen. Den kalles også selenitt etter den greske månegudinnen Selene.
Disse steinene kommer fra Jordan.
 


GODT, FREDELIG OG OPPLEVELSESRIKT NYTT ÅR ØNSKES ALLE!

Illustrasjonene er gatelys fra Lübeck, men kunne like godt vært fyrverkeriet som smeller over byen og dekorerer nattehimmelen i dette øyeblikket!
Det var faktisk lurt av meg å fotografere månen i går kveld, for i natt vil den gjemme seg bak et lett skydekke!
xxx

2 kommentarer:

  1. A very interesting post with lots of good hints. Some are sure to help me. I like "sweets once a week on Saturday"
    The lights are interesting too.
    Happy New Year.

    SvarSlett
  2. Happy New Year 2010! May all your wishes come true.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.