onsdag 9. desember 2009

9. desember - Annadagen - juleblomster

9. desember, advent

I stallen der Maria lå i veer, 
var det varmt og godt- det sørget oksen for


Dagen har sitt navn etter moren til Maria som het Anna. Noen ganger kalt Anna den tredje.
I gamledager het det seg at tørrfisken skulle legges i bløt på Annadagen for å bli ferdig lutet til jul.
Mange bakte sin egen Annakake og inviterte venner på kake og kaffe denne ettermiddagen.Jomfru Maria og barnet med Anna, malt ca.1508, 
olje på panel, 168x112, Louvre


Dette er en nyere utgave av mødrene i familien sammen med barnet. Statuen står utenfor Østfold fylkesbibliotek.


Juleblomstene

Juleglede Begonia cheimantha
I 1891 ble to begoniaplanter, Dregei og Socotrana, krysset med hverandre og resultatet ble en helt ny begonia. Den nye planta ble raskt populær og i løpet av ti år var den spredt over størstedelen av Europa. Julegleder trives dårlig over 20 varmegrader. Før neste vanning skal planta ha en lett uttørring. Om den tørker helt ut, gidder den ikke blomstre mer. Overflødig vann må helles av. Julegleden holder blomstringen nesten uansett lysmengde. Siden den er en kortdagsplante, trenger den en treukersperiode med 12 timers dag. Du kan være heldig å få den til å blomstre igjen ved å klippe den ned, og vanne den mindre en måned på et kjølig sted.
Det var den franske munken og botanikeren Charles Plumier som i 1690, til ære for sin botanikkinteresserte velgjører, guvernør Michel Bégon, ga planteslekten navn.

Julestjerne
Hold planta jevnt fuktig,  men ikke våtere enn at de øverste to-tre centimeterene får tørke ut før du vanner. Gjødsel er tabu for alle stueplanter helt til påske. Den trives i kalkholdig jord. Julestjerna kan kaste bladene!
Hold julestjerna langt vekk fra direkte sollys i vinduskarmen, trekk fra vinduer, varme panelovner, helst i 12-14 grader, og fruktfat. Modnende frukt avgir metangasser som ingen planter eller avskårne blomster trives med.
Du kan få den rød igjen til neste år ved å kortdagsbehandle planta. Sette den inn i et mørkt skap omtrent tolv timer per døgn fra 1. september. Vann sparsomt. Etter skapbehandlingen bruker julestjernen en måned på å sette dere begge i julestemning igjen.
Det finnes over 2000 medlemmer av familien fra alle verdensshjørner. Felles for alle er den hvite, melkeaktige saften - vortemelk - som kan irritere ømfintlig hud. Opprinnelig kommer julestjerna fra Mellom-Amerika og Mexico hvor de store buskene kan bli over fire meter høye. På aztekernes tid ble den høyt verdsatt som medisinplante.

Juleasalea Rhododendron simsii
Rist litt på den du fikk mest lyst på i butikken. Om den drysser bøtter og spann av blader, velger du en annen. Slike har oftest tørket ut en gang. Velg helst asalea i leirpotte, eller erstatt plastpotta. Asalea er en en svært tørst skogsbunnsplante og skal aldri tørke ut, men heller ikke den trives med å stå med tærne i vannbad døgnet rundt. Den er en typsik surjordsplante. Sett planta så lyst som mulig, og gjerne kjølig om natta. Daglig dusj øker levetiden, men kan også flekke blomstene. Visne blomster bør knipes av. Den liker mye lys.
Når den står blomsternaken, settes den kaldt og vanningen reduseres. Husk kalkfritt vann! Nyskudd knipes av til midten av april. Fra da av lar du den få gjøre som den vil, planter du den ut i potta et skyggefullt sted når frosten garantert har reist.
Siden holder du den jevnt fuktig. I løpet av sommeren vil den danne nye knopper og finner ofte på å settte igang blomstring igjen i slutten av september.
Det greske ordet "rhodos" betyr rose og "dendron" tre, og rosetreet finnes i utallige varianter, men bare en innendørs potteplante. Den har sin opprinnelse i Kina der den kan bli over en og en halv meter høy.


Julekaktus
Zygocactus truncatus, flerårig epifyttart i kaktusfamilien. Flate, leddete stengler og vakre, røde blomster fra de øvre leddene. Julekaktus stammer fra Brasil og dyrkes som stueplante i Norge.
Som med alle stueplanter, bør også julekaktus holdes unna trekk og direkte sollys. I tillegg bør du være varsom med å dreie for mye på den når den står i blomst. Blomstene har en tendens til å vri seg mot lyset og kan rett og slett vri seg av festet. Vann sparsomt, men ikke la den få tørke så lenge den står i blomst. Etter blomstring bør julekaktus få en kjølig hvileperiode i 5–8 uker. Planten blomstrer når dagene blir kortere enn nettene. Gjødselvann annenhver gang du vanner.Julerose
Hvit julerose,  Helleborus niger, er å få kjøpt som potteplante for driving til jul. Den tørker lett inn hvis den står tørt og varmt lenge. La potta stå kjølig og mørkt til den skal pynte opp i julehuset.
Det finnes også rustrøde juleroser i salg. Når blomstene har visnet ned, settes den kjølig igjen og vannes sparsommelig.
Artepitetet niger betyr svart og viser til den svartflekkete rota. Julerosa inneholder flera giftige substanser og den ble brukt en lang tid som medisinvekst. Den ble ansett å  være verksom mot blant annet epilepsi, spedalskhet, tarmvondt, malaria och tannverk. Julerosa var ikke ufarlig at bruke - den danske legen Henrik Smid skrev 1534 at den anvendes "med stor fare, sorg og angst."
Julerosa har også vært  brukt for å skremme bort onde vesen. Hvis den ble hengt opp i fjøsdøra, ble dyra beskyttet. Sjuke dyr kunne helbredes om man stakk et julerosblad inn i dyrets ører.
De vokser vilt fra Alpene i nord til Kroatia i sør. Der begynner den å blomstre fra jul til langt ut på forsommeren. Den trives best i halvskygge og i dyp, kalkholdig, næringsrik, jevnt fuktig jord, men tåler ikke vintervæte. Den kalles også nyserot fordi den revne rota og te av bladene fikk folk til å nyse.
Den er rik på gifta helleborin som ble gitt mot hjertelammelser, som narkose og avføringsmiddel.
Orientjulerose, Helleborus orientalis,
Julerosa vokser vill i fjellene i sydøstre Europa. Til Norden kom den sannsynligvis med munker under middelalderen. Det vitenskaplige navnet Helleborus er sammansatt av de greske ordene for død og mat og forteller at planta er giftig å ete.
I begynnelsen av november graves planta opp av jorda og settes i potte. Planten settes lyst i en temperatur på rundt 0. Tre uker etter ompottingenplukkes de gamle baldene vekk, og planta settes mørkt på en plass med ca. 7 grader. I midten av desember begynner blomstene å komme. Da settes planta lyst, men vil fortsatt ha det litt kjølig.

Juletulipaner

Amaryllis Hippeastrum
Navnet har planta fått fra det greske "hippeus", rytter, og "astron", stjerne, og kalles ofte også for ridderstjerne. At den kalles amaryllis er egentlig misvisende, for amaryllisslekta er i virkeligheten en helt annen som blomstrer om sommeren og omfatter bl a belladonna.

Jo varmere amaryllis står, jo fortere spruter den til værs. Hold igjen så mye du kan på vanninga, og sett den kjølig på natta. Regnvann er best. Ridderstjerna hører hjemme i Amerikas tropiske og subtropiske områder der det finnes over 70 like arter. De vokser gjerne på savanner og i skogsområder med perioder med fullstendig tørke. I tørkeperiodene visner bladene helt ned.
Skjær av den visne blomsten, men la stengelen visne ned av seg selv. Løken tar til seg næringsrester fra den. Fortsett å vanne den grønnbladete løken gjennom hele sommeren.
Reduser vanningen fra slutten av august. Når sollysmengden minker, gulner bladene. Skjær dem vekk til omlag fem cm over toppen av løken. La pottejorda tørke helt ut.
Løft ut løken og rist av jorden forsiktig. Pakk den i tørkepapir og lagre den tørkt, mørkt og kjølig i 6-7 uker i kald kjellerbod eller kjøleskapet. Hold den unna frukt. Fruktgasser steriliserer all blomsterløk.
Mine planter får stå i vinduskarmen til advent. Da først skjærer jeg bladene av og setter plantene kaldt. Gir dem litt vann. I april skyter blader og stengler, og nydelige amaryllisblomster springer ut etter to, tre uker.
Dermed får jeg plantene inn i en naturlig rytme. Etterpå setter jeg dem ut på verandaen og tar dem inn i september. For meg kan det bli påskeblomster!


Svibel
Planta  stammer fra sørvest Asia, sørlige og sentrale deler av Tyrkia, nordvest Syria og Libanon. Navnet hysint er gresk. På tysk betyr navnet Schwibel øk!
Hyacinthus var i gresk mytologi, en ungdom som var forelsket i Apollo. Da guden en dag trente diskoskasting, traff skiva Hyacinthus ved et uhell, og fra blodet hans vokse det opp en blomst,  og i blomsten var det skrevet AI som betyr sorg.
Den blomstrer i 10 uker. 2/3 av løken skal over over jorda. Til jul er de røde og hvite sviblene populære. De første løkene kom til Europa via Italia, og den franske botanikeren Carolus Clusius beskrev hyasinten for første gang i 1557.
http://www.msl.no/juleblomst.htmAlpefiol
Cyclamen persicum heter alpefiolen på latin fordi den opprinnelig kommer fra Iran. På norsk sier vi alpefiol fordi det i Alpene vokser en art av cyclamen vilt, men den er ikke stamfar til vår stueplante.
Den liker å stå lyst med vann hver morgen på skåla. Overflødig vann tømmes av etter en halv time.
Den liker gjerne kjølige netter.
Cyclamen er avledet av det greske ordet "kuklos" som betyr rund -  sannsynligvis på grunn av rotknollenes form

Kristorn

Dette flotte treet har jeg skrevet om før, men her kommer en skjønn liten legende:
Kristorn er rødkjelkens yndlingsmat, og den lille tillitsfulle fuglen fikk sitt røde bryst den gangen den fikk medlidenhet med Jesus og trakk ut tornene fra tornekronen rundt pannen hans. Dermed dryppet en dråpe blod fra Jesus ned på fuglens bryst og ble der for alltid. Det ble også regnet for synd å tråkke på kristornens bær som symboliserer Jesus blod.Misteltein
Viscum album,  foretrekker å snylte på lind, lønn eller epletre.  I Norge er den fredet. Den vokser spredt i Vestfold og Østfold. Det finnes ca. 60-70 arter over hele Europa. Alle er særbo med hann og hunnblomster.
Jeg forsøkte å putte noen frø inn i en sprekk på en eplegrein på naboens tre. Dessverre glemte han eksperimentet da våren kom og sagde ned hele greina. Det var den mistelteinen. Nå er mannen død, og epletreet borte! Forkalringen kommer nok her: den forårsaker skader i veden på vertstreet. Kanskje han visste noe ikke jeg visste da! Er det mange mistelteiner på ett og samme tre, er det heller ikke uvanlig at hele treet stryker med.
Navnet betyr "liten skitt" eller gjødsel kanskje fordi frøene vanligvis spres med fugleskitt.
Planta har alltid vært forbundet med mysikk, overtro og romantikk og regnes som et fruktbarhetssymbol.
I Snorres Edda blir det fortalt om hvordan Balder ble drept av en mistelteinpil. Mistelteinen ble nemlig glemt da gudene fredlyste alt som kunne skade Balder. På en fest hadde de det moro med å kaste stein og skyte piler på Balder, men som alle trodde, ingenting beit på han. Den ondskapsfulle Loke fikk greie på hemmeligheten med msitelteinen og lagde en pil av den. Så la han pilen på buen til den intetanende og blinde Hod, og lot han på den måten ta ansvaret for drapet på Balder.
Behandling med mistetein har vist gode resultater på mange sjukdommer som blant annet gikt og svulster.
Tradisjonen med å kysse under mistelteinen, henger sammen med troen på plantas lykkebringende virkning. Det sies at jenter som frir under mistelteinen, garantert får et "ja"!


http://www.nrk.no/programmer/radio/nitimen/1.4228313
http://www.ta-a.net/jul/juleblomster.shtml 


Legenden om julerosene


Helt fra de fjerne Morgenlandene kom de hellige tre konger for å tilbe barnet, og de spurte alle de møtte, hvor den konge var å finne som nå var født.
Kong Herodes hørte hva de tre magikerne søkte, og frykten slo ned i hans hjerte. Han kalte de tre fra Østerland til seg og spurte dem ut, og de svarte at en stjerne hadde vist seg for dem og ledet dem til Jødeland. Kongen ba de tre vise sende han bud når de hadde funnet den de søkte, for han ville også tilbe barnet. Men i sitt hjete mente han noe annet.
De tre vise ble ledet av stjernen til den stallen hvor barnet lå, og de ga det de kosteligste gaver. Den ene brakte gull, den andre brakte røkelse og den tredje brakte myrra. 
Men om natta åpenbarte en engel seg for dem, og han befalte dem ikke å røpe for Herodes hvor barnet var. Og de tre kongene dro den korteste veien hjem til Morgenlandene, og i sine hjerter var de fylt av glede. 
Men ei gjeterjente hadde sett alle de kostelige gavene de fremmede hadde brakt det lille barnet, og ho satte seg ned på en snødekt eng og gråt sårt over sin egen armod...

Hon var ledsen för hon hade inget att ge till Jesusbarnet.
Plötsligt blev det alldeles ljust omkring henne, och en ängel frågade:
- "Varför gråter du"?
Flickan blev först rädd, men sen svarade hon:
- "Jag har inget att ge till Jesusbarnet".

Då bad ängeln flickan att följa med honom. 
Tårene hennes falt ned på den kalde snøen. Og snøen smeltet, og i midtvinternatten spiret det fram små grønne skudd som åpnet seg og foldet ut blader og stengler. Og stenglene knoppet seg, og knoppene brast, og et veld av ville roser blomstret fram. Rosene var formet som strålende kors, og foran jenta spranghele tida nye blomster fram, og marka var snart dekket av lysende juleroser. Jenta samlet favnen full av blomster og brakte dem til barnet i krybben. Og barnet strøk med de små hendene sine over dem og lo til gjeterjenta.
Og hver ny jul springer julerosene fram, like strålende og klare som på den første dagen.
Fakta samt bilde: http://sv.wikipedia.org
http://www.viivilla.se/tradgard/julrosen--vinterns-blommande-mirakel.aspx
http://www.julrosor.se/general/namnet.asp

Liste over giftige juleblomster 

Misteletein 
Blader og bær  inneholder irriterende stoffer som fører til diaré og brekkinger.
Tidløs
Hele planta er giftig. Katten eller hunden blir tørst, får kraftige brekkinger, blodig diaré, sirkulasjons- og pusteproblemer. forgiftingen påvirker nyrene.
Tulipan
Hele planta er giftig, men ikke farlig. Kan føre til brekkinger, mavesmerter og sikling. Kan gi sirkulasjonsproblemer.
Tarzett
Kan være giftig
Amaryllis
Hele planta er giftig og kan føre til både brekkinger og diaré.
Julestjerne
Plantesafta gir irritasjon med brekkinger og diaré. Symptomene ervanligvis milde. Kraftigere besvær med hevelse og svelgeproblemer kan forekomme.
Julerose
Hele planta er giftig
Hyasint
Løken er giftig. Gir brekkinger og diaré.
Liljekonvall
Hele planta er giftig og kan føre til brekkinger, diaré og hjerteproblemer.

xxx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.