mandag 7. desember 2009

7. desember - Forbud mot plystring -

7. desember, advent




Vise menn med gull, røkelse og myrra er en viktig del av vår julemytologi. Stikk i strid med det mange tror, nevnes de bare ett eneste sted i Bibelen, og ellers er det fint lite vi vet om dem.
Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tid Herodes var konge, kom noen vismenn fra Østen til Jerusalem og spurte: «Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi så hans stjerne da den gikk opp ved morgengry, og er kommet for å hylle ham.» 
Kapittel to i Matteusevangeliet

Bibelen sier ikke noe om konger. Boka sier heller ikke noe om hvor mange vismenn det var snakk om, eller hvor de kom fra nøyaktig (Østen kan være så mye). Hvordan de ser ut er ikke beskrevet, og stjerna førte dem ikke fra Østen til Betlehem, men viste seg en gang før reisen begynte, og igjen i det de nærmet seg Betlehem.


Her er siden jeg har hentet denne forskingen fra:


The Adoration of the Magi av 
Andrea Mantegna,Paul J. Getty Museum.


Betlehemsstjernen. Baltasar (Balthasar, Balthazar) er en lydomforming av det kaldeiske navnet Belt-tsar-ussur, og forekommer i Bibelen med en litt annen skrivemåte (Beltsasar) (Dan 1,7).
Baltasar kom med røkelse. Røkelse sto for de tre vise menns (og hele den ikke-jødiske verden) tilbedelse til Jesus. Kunstnere begynte å male Baltasar som en gammel mann.
Mer stoff om de tre hellige menn:





I gamle dager advarte folk hverandre mot å plystre 7. desember. Det het seg at hvis du plystret den morgenen, ville du gråte om kvelden. Du skulle også passe deg vel for å plystre på ettermiddagen. Det betydde nemlig at du takket Fanden selv for maten. Dagen tihørte det uheldige, het det!
Kom til å tenke på det plystrende folket på La Gomera- godt de ikke har hatt det forbudet der.

Plystrespråket Silbo på La Gomera har et ordforråd på over 4000 ord, og brukes av "Silbadors" for å sende meldinger over øyas høye topper og dype daler.
Språket holdt på å bli utryddet på 1990-tallet, men innbyggerne på øya gjorde en felles innsats for å gjenopplive språket sitt ved å legge det til den offentlige skolens læreplan. I dag 3000 skolebarn er i ferd med å lære det. Det høres interessant ut.

La oss ikke skremme ... Hør litt plystring her:  http://www.youtube.com/watch?v=qlZh9I1pxj0&feature=player_embedded# 
xxx

3 kommentarer:

  1. Önskar dig en riktig god jul och en trevlig resa.Det har varit så morsomt å följe dina spennande inlägg.Hoppas du har mere og bjuda på etter jul
    kram Wenche

    SvarSlett
  2. ska du ut på resa? det har jag missat, god tur då!! vad jag tänkte skriva så sa min mormor alltid att om jag vissla på morgonen så slutade dagen med gråt, eller om jag sjöng.. visste inte att det var förknippat till en speciell dag, hon sa det hela året..

    SvarSlett
  3. Heisann!
    Ja, er tilbake i dag 11. desember. Jeg hadde skrevet ferdig innleggene, men forhåndsvisningen viste ikke at både skrift og bakgrunn var svart. Helt umulig å se hva som var skrevet. Det er ikke enkelt å rette opp uten ha velge ny farve på skriften, og det er heller ikke like vellykket hver gang. Jeg forsøker å være tålmodig og forsker ut beste mulig måte å løse feilen på!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.