søndag 13. desember 2009

13. desember - Tredje søndag i advent - St.Lucia

13. desember, advent

Sauen ved krybba ble også blendet 
av det sterke lyset fra stjerna

Når tredje lys så skinner
da kimer klare klokker
i vinternatten ut,
med gledens julebud.


I gamledager mente mange at alt arbeidet med å stelle i stand til jul måtte være ferdig 13. desember. Da kom Lussi-natta som de trodde var årets lengste natt. Det var farlig å være ute, for nå var Lussi på ferde. Lussinatten var fylt av overtro og uhygge. Noen ganger kom ho kjørende, noen ganger ridende. Fra den dagen og fram til jul var de underjordiske og alt annet trollpakk ute. Lussi var ei trollkvinne som hevnet seg om ikke alle hadde holdt opp å arbeide. Ho var nifs og mørk og straffet dem som hadde somlet med julestellet. Hun reiv da ned piper og annet hun kom over om hun ikke var fornøyd med det hun så.
På Lussi-dagen måtte ingen arbeide. Barn som hadde gjort noe galt, måtte passe seg, for Lussi kunne komme gjennom pipa og ta dem. Noen steder trodde de også at djevelen som de kalte Lucifer, huserte den natta.
Lussinatten var magisk på mange måter; vann kunne forvandles til vin et lite øyeblikk, horna på kuene kunne snurre rundt i en enorm fart og alle dyra kunne snakke med hverandre denne natten.
Flere steder i Mellom-Europa trodde de på Lussi, eller Lucia den mørke, som de kalte ho. Men det fantes også en lys Lucia der navnet fikk glans av det latinske ordet Lux som betyr lys. I dag er det den lyse Lucia vi feirer!


Skikken med Lussibrud kommer fra Tyskland. Muligens hadde sjøfolk skikken med seg fra de katolske landene rundt Middelhavet. Lucia var en helgen på Sicilia som ble brent på bålet fordi ho ga bort alt ho eide til de fattige. Etter at ho ble kanonisert, ble ho sjøfolkenes skytshelgen. Lussibruden er ei jente med tente lys i krone på hodet. Denne lysekronen skulle minne om helgenglorien til den hellige Lucia. Først på 1900-tallet begynte Lucia-feiringen å få den formen vi kjenner i dag. Disse skikkene stammer fra Sverige. Lussi-bruden skulle være kledd i hvit kjorte med rødt bånd rundt livetl, komme med lysekorna på hodet, servere kaffe og lussekatter om morgenen 13. desember. Lusseibruden er gjerne fulgt av terner og stjernegutter.
Noen steder i Norden var det vanlig at ei jente kunne spørre Lucia hvem ho skulle gifte seg med. Ho måtte etterpå stille seg foran et speil med lys i hver hånd og si:

Lucia, du klare
si, vil du meg svare:
Hvis duk skal jeg breie,
hvis seng skal jeg reie,

hvem skal bli min kjære,
hvis barn skal jeg bære,
hvis arm skal jeg sove i?

Hadde ho gjort det riktig, fikk ho se den ho kom til å gifte seg med, i speilet.Lussinatten er fra gammelt av kjent for å være den lengste i året. Tidligere var vintersolverv markert på denne dagen. Det var først på 1700-tallet at man reviderte kalenderen, og plasserte solverv den 21. desember i stedet.
Søsteren min har bakt i dag. 
Deilige lussekatter!


Lussekatter
Grunndeig, oppskriften gir ca. 40 små kaker
1 pk gjær
4 dl kald fløtemelk
1 egg
1/2 ts safran
200 g mykt smør
1 1/2 dl sukker
11-12 dl hvetemel
egg til pensling
Stekes ver 240 grader på midterste rille i ca. 12 minutter.
Gjæren smuldres og løses i kald fløtemelk.
Så tilsettes et sammenpisket egg. Ha i sukker og smør som er godt rørt sammen.
Elt deigen sammen med hvetemelet til den er myk og smidig.
Form bakverket straks, og legg kakene på en stekeplate dekt med bakepapir. Pynt med to rosiner.
La alt hvile under et klede i ca. 2 timer til det kjennes lett når det blir trykket på og har hevet seg godt.

Pensle kakene med egg og stek gyllent.
Avkjøles på rist og serveres deilig nybakt.
Restene egner seg godt til frysing.

Kanskje Lucia og ternene hennes dukker opp i morgen på skolen. Elevene på avdelingen for helse- og sosialfag pleier å ha prosesjon i gangene til glede for andre elever og lærere. Men i år er 13. på en søndag, så hvem vet!
Et bilde her vil kunne eventuelt bekrefte et opptog!
Hildes Lucia innlegg!
xxx

3 kommentarer:

 1. Takk for at du viser en interessant visning.

  Hilsener.

  SvarSlett
 2. Dette var interessant lesning.
  Ha en fin adventssøndag!!

  SvarSlett
 3. Juleinnleggene dine er bare fantastisk fine. Utrolig mye interessant å lese og lære her.

  :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!