17. desember, advent
Sauene er sultne, men snart vil krybba
gjøres i stand til det lille barnet som skal komme
Så lenge jeg ikke får de gode gamle kromkakene og kransekakeringene mora mi bakte, kan det være det samme med småkakene. Ut og inn kaker har jeg aldri hatt behov for å forsyne meg av.
Derfor har jeg skapt min egen tradisjon. I romjula når helgefreden har senka seg, tar jeg fram mel, smør, bolle, visper og det som ellers måtte trengs, og baker formkaker, gjerne to av samme røre med ulikt smaksinnhold.
Det er populært med ferske, varme formkaker full av julens knask og is- hvis det er plass til mer i maven!
Julefruktkaker2 former à 1,5 liter
Kake 1:
ca. 100 g cocktailbær
100 g valnøtter
1,5 dl dadler eller svisker
1/4 malt muskat
Kake 2:
150 g korinter
150 g mandler
150 g hasselnøtter
150 g tørkede aprikoser
150 tørkede epler
Røre for begge:
5 dl whiskey og appelsinjus- (blandet eller ?)
250 g smør
3 dl sukker
2 dl brunt sukker
5 store egg
7 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Stekes ved 150 grader c i ca. 11/2 til 2 timer
Finhakk godsakene, legg alt i to skåler og hell likt med whisky+jus eller forhold etter behag, over.
La det trekke en natt.
Rør smør og sukker hvitt.
Tilsett en og en eggeplomme.
Rør godt mellom hver.
Bland i bakepulver i melet.
Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn i røra.
Del røra i to og tilsett fruktene forsiktig.
Hell røra i godt smurte former og stek den.Avkjøl på rist
Fine å fryse.
En mer lettvindt variant uten egg!
Bildet er fra 12. mars 2011.
Denne kaka har tørka eple, papaja og aprikose.
Velg hva slags frukter den skal ha, hakk dem fint opp.
Kok sammen et par minutter:
3 dl vann
3 dl sukker
50 g smør
og fruktene
Tilsett:
1 ts kanel
1/2 ts salt
1/4 ts nellik
ev allehånde, ingefær, kardemomme, anis, koreander = julekrydder!
Avkjøl og tilsett:
1 dl hakkede coctailbær
1 ts vaniljesukker
4 dl hvete mel
3 ts bakepulver
Stekes på nederste rille på 175 grader i 40 minutter i godt smurt og gjerne strødd form, rund, stjerne eller avlang, middels størrelse.
Pyntes med melis!
http://nettbiblioteket.no/tema/tema_2004/julebakst_2004.html
xxx
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.