onsdag 8. januar 2014

TYKHE


Tykhe, funnel ved Perge, Arkeologisk museum, Antalya,Tyrkia, lånt bilde
Om noen uker skal jeg se stautuen av Tykhe med egne øyne!


TYKHE var gudinne for formue. Ho ble vanligvis hedret i et mer gunstig lys som Eutykhia.
Tyche er det greske navnet som ble brukt (særlig i slutten av gresk og romersk tid ) for kun negative aspekter ved gudinna - som sjanse, tilfeldigheter, ustøhet, forsyn, skjebne og ren flaks. I senere perioder ble navnet Eutykhia brukt ved positive aspekter. Det var ho som kan fremme hell, lykke, suksess og velstand. Mens de ble sett på som to separate manifestasjoner, var de alltid forent i en guddom .

Tykhe ble presentert med ulike attributter. Holdt ho et ror eller plogaksel, ble ho oppfatta som den som leder og gjennomfører viktige saker i denne verden, og i denne forbindelsen var ho en av Moirene (skjebnegudinne), med en ball representerte ho vekslende formue og velstand - ustø og i stand til "helle i alle retninger", og med Ploutos, Demeters sønn og guden for rikdom, eller horn som geita Amalthea, var ho et symbol på rikelige gaver og stor formue.
Tykhe bar ofte turretkrone (forestiller festningsmuren rundt en by) og kunne ha et  overflødighetshorn fyllt med såkorn og jamnføres da med Demeter.

Jeg har nå fått rede på hvorfor  Tyhke har en bymurkrone. Gudinnen er byenes beskytter!

PS Jeg fikk dessverre ikke anledning til å besøke muséet siden det ligger 4 km (sa guiden, men det er nå ikke mer enn 1 km, da i følge google map) på utsiden av Antalya, og vi rakk ikke dit pga et stramt program. Det får bli en annen gang. DSIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!