mandag 13. januar 2014

Jula på nyåret 2



I Norge og Sverige varte jula helt til 13. januar, kalt Tyvendedagen, fra gammelt av. Da kasta man ut jula ved å danse rundt treet, leke leker og rett og slett plyndre juletreet for godter og fjerne all pynten som var hengt opp, eventuelle matrester måtte spises opp. Sånn ble jula «kasta» ut av huset. 




Var det her det skulle være et bilde av juletreet på vei ut av huset? Det er ikke å oppdrive! Vi har ikke hatt noe juletre i år. For første gang i hele mitt liv - en jul uten juletre. Vi kom gjennom denne jula også. Egentlig var det ikke noe stort savn under jula, men jeg tror likevel ikke det vil bli flere juler uten et juletre. Vanligvis er juletreet en god, gammeldags gran - en gang også fra egen have. Grana som står der nå, er dessverre blitt for stor til tross for at jeg vil ha det så høyt at stjerna rekker til taket.



På den gamle primstaven er også Tjuendedagen merket av, og da med et drikkehorn som er snudd på hodet. Nå skulle feiringen være over. Det skulle for all del ikke være noen rester igjen etter denne dagen...Kilde

Om drikkehorn 
Norske høytider 
Tjuende dag jul NRK
13. eller 20.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.