søndag 19. januar 2014

Planlegging er halve turen


Reise til Romertiden. Det var overskriften på Side 18/19 Reise denne uka. Og siden noen av disse stedene står på reiseprogrammet i år, er tipsene verdt å ta vare på.
Første sted ut er Antalya.  Det lille museet er et must med statuen av Tykhe, men her kom et forslag til:
Det er verdt et besøk for en som har sans for kulturarv. Amfiteateret er bygd i år 155, og der det best bevarte fra antikken! Mer info (Rakk dessverre ikke å komme hit, men var like i nærheten. Neste gang vi er i Tyrkia, blir det en tur hit, garantert!)

Aspendos (gresk: Ἄσπενδος) er en gresk-romersk by i provinsen Antalya.  Under antikken var Aspendos en gresk by i Pamfylia på Lille-Asias sørkyst, fire kilometer nord for byen Serik. Byen ble grunnlagt omkring 500 f. Kr.
Byen er mest kjent for sitt godt bevarte romerske teater fra rundt 200 e.Kr. med 15 000 plasser og enestående akustikk, og det er fremdeles i bruk. Nær teateret ligger en av Lille-Asias største akvadukter,  og i området finnes rundt femten kilometer akvedukter bevart, og ruinene etter en basilika, et nymfum og en agora. Kilde
Nymfeum, grotteanlegg med fontene og skulpturutsmykning. Meget brukt som motiv i renessansens og barokkens hagekunst etter forbilde fra antikken.Kilde Til sommeren tas turstøvlene på, og vi tar fatt på stien ved Hadrians mur.

Mange av stedene som foreslås i artikkelen, har jeg allerede vært på som Ravenna, Pompeii, Roma og Arles i tillegg til Efesos.
Merkelig at ikke akvaduktene ved Nimes, Pont du Gard, er nevnt!
Men de romerske sisternene i Istanbul, Ostia Antica, akvadukten i Segovia og Mérida i Spania, Garni-templet i Armenia er ennå uutforska.
Det samme gjelder Bardo-museet i Tunis.
Disse må bli ført opp på ønskelista over steder å reise.

Og må ikke glemme: Antalya to host Europe’s largest botanic garden: 

Dunya - The Mediterranean’s most popular holiday destination will soon have the largest botanic garden of Europe, adding another sightseeing spot to the tour maps of millions of tourists visiting the Turkish Riviera.

The garden, which is to be founded by the Antalya Commodity Exchange (ATB) with the participation of various municipalities, NGOs, universities and trade bodies, will span over 263 hectares of land. The garden will be named Zeytin Park (Olive Garden), after the olive groves situated on the site.

The garden project will exhibit Antalya’s agricultural and botanical diversity, as well as its historical, cultural and ecological heritage to its visitors with various recreational activities.
Denne er visstnok under planering! Men dette ble skrevet i 2010, så kanskje noe er mulig å se. Tror alt skal være ferdig til EXPO 2016. Det er i alle fall det jeg kan finne av info på nettet!

Se her og her EXPO 2016
Generell info

1 kommentar:

  1. Ja, det er godt å kunne planlegge litt turer på denne tiden av året. Gleder meg til å lese fra turene dine også. God søndag.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.