onsdag 13. januar 2010

Værsteportalen

*





Jeg går forbi dette monumentet til jobb så og si hver arbeidsdag. Tidligere var dette området Fredrikstad Mekaniske Verksted. Nå er annen virksomhet etablert her. Det er boligblokker, kontorer, stadion, høyskoler, kulturskole, mediebedrifter og her vil sannsynligvis også Østfold fylkesscene bli bygd. Fremdeles er det litt aktivitet i dokkene, men kranene står.... til minne om en storhetstid for industrien i byen. Det var en av samfunnets hjørnesteinsbedrifter, og enhver familie i byen hadden et medlem som jobbet der. I dag kalles det 800 mål store område kun for Værste.
En så viktig arbeidsplass for byen fortjente et minnesmerke, og det er det denne portalen er blitt.
Den viser en kjent profil av bygningsmassen som var. Bak "glass og betong" er det mulig å se silhuettene var værstekællær i jobb med sveising og montering. Når mørket faller på, skinner det blått, kaldt lys gjennom vinduene, og sveiselyset gnistrer og blinker. Det oppleves nesten som om bli satt tilbake til før 1987 da all virksomhet ble lagt ned.
Det er Birthe Marie Løveid som har designet kunstverket.









Til jobb og fra jobb i går. Sent start, sen slutt!
Det første bildet er tatt på vei tilbake til byen igjen.
*

2 kommentarer:

  1. Vilket vackert konstverk med sina sneda fönster. Och annorlunda bidrag till Veckans fönster. Och så ser jag att du har jättemycket snö där. Här är det bara grått regn.

    SvarSlett
  2. Vilken underbar byggnad och kul att du har fotograferat den även på kvällstid med belysning.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.