onsdag 27. januar 2010

S for både seid og slekta mi

*


Bildene er kornete pga dårlig lys og gammelt 
videokamera, dessverre! 

Seid
Gjennom seiden kunne menneskene skaffe seg innsikt i fortid og framtid, og de kunne se inn i fremmede og ukjente verdener.
Det var vanlig at folk tilkalte seidkvinnen når de var i krise eller ønsket å få løst vanskelige spørsmål. Derfor var hun både fryktet og respektert. Som velkomstmålltid fikk hun mat tilberedt av blod fra hjertene av alle dyrene på gården.
Seiden kunne mane fram både hvit og svart magi. Det var kvinnene som sto for seiden, men Frøya lærte Odin å seide. Seidkvinnen kunne gjennom trance foreta et hamskifte og frigjøres fra sin jordiske kropp.
Seiden fant sted i skumringen gjerne i et skogsholt en høstkveld, og redskapene hennes var seidstaven og ganden. Mens vovlene rundt hennes startet å gaule, falt hun lenger og lenger inn i trancen.

 


Seidkvinnen var lett å kjenne igjen. Hun skulle sitte høyt oppå en hjel med pute av dun. Hun var en eldre kvinne, kledd i blå kappe, handsker av katteskinn og rundt livet bar hun et belte der det var festet en skinnpose. Her oppbevarte hun spåtingene sine. På føttene hadde hun skinnsko med lisser det var tredd perler på. På hodet hadde hun en lammeskinnslue med for av katteskinn. Hun bar også en ring på storetåa.
Til seidkvinnenes eiendeler hørte blant annet jernsaks, flintkniv og øks, nåler, kammer, skrin av lind, eske av siv, hylster av beinvedbark, muslingskjell, kråkeboller, små runde steiner, pinner av piletre, poser med furufrø, spinnehjul, teiner.
De små pinnene ble brukt til å spå med, furufrøene er i folketroen knyttet til fruktbarhetsmagi og kråkebollene ble båret som amuletter.

 


Den måtte skje mens det var nymåne eller fullmåne -mens månen ennå hadde kraften sin i behold.
Enkelte har satt seiden i  forbindelse med månen, og mener at koret påkalte månens kraft i sangen og at seidkvinnen ble ”månesyk”- lunatic.
Frøya var månegudinne ved siden av å være fruktbarhetsgudinne - Frøyas hovgydje har vært den som fremmet den hvite seiden, støttet av kvinnelige medhjelpere og styrket matriarkatet.


Kvinnene stilte spørsmålene om sin skjebne til seidkvinnen. Mens vovlene rundt henne startet å gaule, falt hun lenger og lenger inn i trancen. Seidkvinnen kom i trance gjennom volvenes korsang ”vardlokkur”. Volvene brukte galdrer, trylleformularer, som kommer av samme ord som ”gale”, noe som gir et hint om at disse ble resitert i grell diskant. Det hadde en magisk kraft.
Vardlokkur – nordisk= den som inneslutter åndene, åndelokking
Volva betyr ”stavbærerske”. Redskapene hennes var seidstaven og ganden, liten pinne. Volvene satt i en sirkel rundt seidhella. Seidkvinnen satt på en pute fylt med hønsefjær. Sjelen  - vården (betyr også omsorg) - forlot legemet og kunne ferdes fritt. Når seidkvinnens sjel hadde vært ute av kroppen en stund, vekte ei ung ugift jente henne opp igjen med sang.
Så fikk kvinnene svar på spørsmålene sine! Før seidkvinnen gikk fra gården, fikk hun en gave som takk for hjelpen.
Forberedelse til seid
I en grav som kalles Blidegn-graven i Danmark, er det funnet gjenstander med symbolsk verdi: Forsteinede sjøpiggsvin ”steiner” som visstnok skal ha hatt evne til å frembringe lyn og torden (tordenstein) hvis de falt ned fra himmelen. Folk samlet dem opp for de  skulle beskytte mot lyn. Sammen med mange små gjenstander ble det funnet en liten sivkurv som inneholdt en liten eske med kråkebolla, kongleskjell av pinje (frukbarhetssymbol) og frø av blærennøtt - Staphylea pinnata. Kelterne plantet busken på graver. Jo flere frø det finnes I frukten man får, jo lykkeligere blir man. Den er en amulett man har i pungen, som gir magisk kraft. Brikkevev og øsekar av sølv er andre gravgjenstander, samt vevde stoffer, og små hvite steiner, blant gjenstandene i graven.

Egentlig hadde jeg planer om å "legge inn et ord" for slektsbloggen min i dette innlegge på S.
Sjølom det ikke ble sånn, viser jeg likevel til linken. http://allmyroots-slektami.blogspot.com/
Det som er morsomt er at jeg ved en tilfeldighet kom inn på en islandsk side da jeg drev og gjorde litt research om slekta mi på nettet. Her fant jeg de siste leddene i rekka bakover, og lenger bakover enn til sagnkonger kommer jeg nok ikke. Det er absolutt siste slektsledd.
Jeg regner med at mange nordmenn- og kvinner har forgreninger til samme sagnkonge uten å vite om det. Her har noen sjansen til å utvide sitt forhold til slekta l a n g t  bakover i tid, nemlig til Yngvi Háfdanarson  20 f. Kr. Han var Tyrkjakonungur står det skrevet i teksten!
Her er veslejenta som er min mor, og starten på ferden tilbake i tid. Klikk på bildet!

Flere innlegg på S i ABC-tema hos Petunia finnes her:


*

16 kommentarer:

 1. Detta blev jag tvungen till att läsa två gånger. Det är lite som en shaman alltså, så spännande läsning. Det är så otroligt mycket som jag inte kan och vet om våran förtid. Sätter så stor pris på dina fina inlägg. Kan liksom känna att du är en liten seidkvinna du också, här får jag svar på frågorna :) Ettt otroligt, otroligt flott inlägg :)

  SvarSlett
 2. Heisann!

  Tack, kjära du!
  Dette var i det meste laget. Interesse for kultur kan føre til så mangt...
  Det er ikke alt jeg kan i dybden sjøl, men jeg finner litt kunnskap her og litt kunnskap der. Noe er prøvd ut i praksis, annet er "skrivebordspedagogikk". Men jeg har farvet med lav - og det var et herk å få renset ulla. A pro pos ull. En kollega av meg - du ser ho med stripete kjole på bildene over, har "ursauer" og produserer ull. Det vil mao ikke bli manko på det. Verre er det med laven, som du nevner. Her bør det sankes på forhånd, for et lite treff, sier jeg ikke nei til. Har nettopp vært positiv til å lære spansk også. Det er mormonsens ide! Heng på....
  Borgarsyssel, museet i Sarp, har også ullfarvingsdager -som et alternativ!
  PS Først trodde jeg du virkelig hadde vært hos Hilde DS
  Vi holder ideene varme!

  SvarSlett
 3. Jøje meg, du er virkelig produktiv. Og effektiv. Har kikket inn på slekta di også, og jeg er kjempeimponert over den jobben du har gjort. Skal ikke bli enkelt å henge med deg, dersom vi kommer i gang med spansken. Jeg må komme mer i dialog med strikkebesta ang. metodikk, læremateriell etc., slik at jeg har mer å presentere for eventuelle flere deltakere. Klarer nok ikke å gjøre dette før i helga. Vi er jo i alle fall tre, og jeg tror jeg har tre aktuelle til på blogglista mi. Slår de til, så er vi mange nok. Og du har kanskje noen? Har lurt litt på om jeg skal presentere "tilbudet" på neste innlegg i ABC, for der har jeg de fleste besøkende.
  Det med følgere vet jeg sannelig ikke mye om. Attpåtil har jeg fått problemer med g-mailen - kommer ikke inn med det passordet jeg har brukt hittil. Er mektig irritert på Google, det er allverdens hindringer i forhold til å finne ut av dette.
  Vi høres. :)

  SvarSlett
 4. Wow her var det jammen mye spennende lesning. Og hva man lærer her på ABC'en. Aldri hørt om Seid før jeg leser det her:-)

  SvarSlett
 5. her var det stemingsfullt og vakkert , og en skulle gjerne vært med , at bildene var sånn gjrde det bare finere syntes nå jeg F

  SvarSlett
 6. Intressant läsning och fina bilder!
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 7. Veldig spennende og utrolig mye fasinerende i vår historie. Tenker det er interessant med slektsgranskning og å lære om historien knyttet til de ulike tidsepokene. Her vet du mye som mange ikke aner noe om.

  SvarSlett
 8. Ja her lærte man noe nytt og attpåtil spennende saker. Slektgransking vet jeg litt om, men det er flere i slekta som er mye flinkere på det området enn meg.
  Ha en fin helg :)

  SvarSlett
 9. Hvor var det spændende at læse om seid og seidkvinder! Det er ikke noget, jeg vidste ret meget om - gad vide om vi alle har evnen i os, men bare har glemt den oprindelige visdom?
  Tak for et horisontudvidende indlæg, Bjørg Nina!

  SvarSlett
 10. Oj, dette var spennende. Visste jeg virkelig ingenting om. Se det!!

  SvarSlett
 11. Spennende og interesant lesning.
  Kunne vært gøy å forske litt på slekten sin også, og få vite hvor man stammer ifra.
  God helg

  SvarSlett
 12. Meget interessant læsning.

  SvarSlett
 13. Riktigt spännande läsning du bjöd på och fina bilder med(:

  Ha en trevlig helg!

  SvarSlett
 14. Du kunne brukt en annen overskrift/ ord for innlegget ditt: Spennende..
  For det var det å lese dette:)

  SvarSlett
 15. Det er smukt, jeg har faktisk hørt om Seidkvinder før og jeg undrer mig over at det er så tæt på med sort og hvis magi. Men jeg tror faktisk at mange af de historier der går om magi er blandinger af gode og mindre gode kilder.

  Den viise kvinde og mand har altid vidst at værdsætte iagttagelser og viden om menneskers følelser - det er vores "forbindelse til kroppen" og så ligger det jo tæt på at forestille sig, som du skriver:

  Seidkvinnen kunne gjennom trance foreta et hamskifte og frigjøres fra sin jordiske kropp.


  Meget smukt og måske også nyttigt, hvis man vil hjælpe sine medmennesker, når de sidder fast i smertefulde følelser.

  SvarSlett
 16. Du verden! Jeg er imponert, noe som jeg ofte er når noen kan så mye om et tema som jeg ikke har peiling på :-))Takk for interessant lesning!

  Fortsatt god søndag!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.