søndag 31. januar 2010

Brødrene Limbourg, Januar

*



Brødrene Paull, Herman og Jehanequin de Limbourg var sønner av en billedhugger. De lærte gullsmed kunst i Paris og gikk i tjeneste hos hertugen de Berry, der de produsert en av de mest berømte av alle illuminerte manuskripter. Alle tre brødre døde i 1416 som ofre for en epidemi.
I læreboka jeg brukte for noen år tilbake, Billedspor av Gunnar Danbolt og Mabel Kjerschow, sto det under overskriften:
Den flamske 1400-tallsmaleri-den sanselige verden.
I Flandern startet det med brødrene Limbourg og deres illustrasjoner til Les très riches Heures du Duc Berry (1413-16). Det er en bok med tidebønner ordnet etter årets måneder og dager. Slottene til hertugen er med på alle bildene (med unntak av februar). Det var en betingelse for å få oppdraget!
 

Første januar 1408 fikk Paul de Limbourg en gullring med en smaragd i form av en bjørn av hertugen. I 1411 ga han hertugen den "uekte" boka (laget av malt trevirke i form av en bok, hadde ingen blader eller skript, dekket med hvit fløyel, med to sølvforgylte sløyfer rundt armene til hertugen) "Pol de Limbourc et ses deux FRERES". Vi kan forestille oss hvordan hertugen reagerte da han mottok en ny bok av sine spesielle håndverkere og fant ut at det bare var en spøk. Brødrene Limbourgs fikk gaver på andre tider av året også.
Januarmotivet viser altså tradisjonen med å gi nyttårgaver til hverandre. Det har tydeligvis vært en skikk blant det høyere laget av folket på kontinentet på 1400-tallet. Jeg kjenner ikke til tilsvarende her hos oss! 


Pedimentet over det rektangulære motivfeltet viser astrologiske data for januar, månens og solas posisjoner, stjernetegn, dyrekretser osv.
Dokumenter fra 1408 og 1409, vitner om enda mer spesielle forhold mellom Duke og Limbourgs. På slottet i Etampes holdt hertugen en åtte år gammel jente fra Bourges som het Gillette la Mercière, mot morens vilje, i forvaring. Hertugen ønsket at den unge jenta skulle gifte seg med sin «Peintre alemant (den tyske maleren)". Kong Karl VI ville gripe inn for å få omgjort giftemålet av den unge jenta, men vi kjenner fra nyere dokumenter at Paul de Limbourg faktisk giftet seg med Gillette la Mercière. En ytterligere indikasjon på deres spesielle forhold finnes i et dokument av 1434 vedrørende en eiendom i Bourges. Dokumentet lister som en tidligere eier, hertugens maler, "Pol, natif du país d'Alemaigne (Paul, innfødt av landet Tyskland)". Fra andre dokumenter vi vet at eiendommen hadde blitt overtatt av hertugen i 1401 som ga det opprinnelig til kasserer sin. Etter oppsigelsen av kassereren ga hertugen huset til Paul de Limbourg. Eiendommen er beskrevet i 1434 som en av de mest storslåtte og mest romslige i byen Bourges.
Bildet som framgår av dokumentene er dramatisk forskjellig fra den tradisjonelle håndverkeren i denne perioden. Den vanlige lønna, annen godtgjørelse og Noble House gir dem i en sosial og økonomisk posisjon langt utover det som var vanlig. Deres karriere var avhengig av evnen til å samarbeide. Originalitet og individualitet var ikke velkomment. Selv blant hoffets kunstnere i denne perioden, ble brødrene Limbourgs posisjon sett på som eksepsjonell.

Under er alle de tolv illustrasjonene samlet. Kortene kjøpte jeg første gang jeg besøkte Lovre der noen av originalene henger. 



http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Billedkunst/Symbolik_og_emblematik
http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Religion_og_mystik/Sp%C3%A5domskunst,_astrologi_og_magi/astrologi
http://www.artstamps.dk/TIDSTAVLE_Gotik.htm 
*

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Det har blivit ngt konstigt med texten, så det är svårt att läsa...Iallafall på min dator. Det som gick att läsa var intressant.
    Jag har skrivit kommentar på din blommande fredag.
    Ha det bra så länge!
    hälsn
    AnnA

    SvarSlett
  2. Heisann!
    Jeg fikk ikke sjekket forhåndsplanleggingen før den ble publisert i natt. Det skjer noe merkelig når jeg klipper et avsnitt fra en nettside. Selv om jeg bare bruker teksten som underlag, blir min originale tekst også påvirket av en "selvutløst" markering! Dette har jeg ikke funnet ut av, må nå prøve å rette opp det umiddelbart!

    SvarSlett
  3. Brödrena Limborgs underbara målningar har jag alltid tyckt så mycket om, kanske för att de är så beskrivande.Stor tack for texten
    Ha en trevlig söndag

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.