13. januar -
På tjuendedagen, 13. januar, ble alle restene etter julematen samlet sammen i gryta og spist opp.
Den aller siste resten av juleølet ble gjemt til denne dagen som ble feiret med en fest.
Folk dansa jula ut, og ungdommen gikk rundt med sopelimer og bjerkekvister og feide siste rest av jula ut mens de sa: "aa naa har jula ende, aa naa e gleda gløymd!"
Tjuende dag jul var den absolut siste dagen for et etterjulsgilde med de siste restene av julemat og -drikke. For gjestene som ikke hadde kommet seg avgårde innen trettende dagen, var dette altså den aller siste sjansen til å takke for seg mens vertsskapet ennå var i godt humør. Hvis ikke, kunne de bli kastet på dør med sure miner, og "Og kom ikke igjen neste år!", ropt etter seg.
For dem med dårlig kortminne, gjentar jeg at årsaken til at det hersker forvirring omkring hvilken dag, Trettendedagen eller Tjuendedagen, som er siste dagen i julehøytida, ligger i forskjellen mellom den kristlige og norrøne juletradisjonen, samt innførigen av den gregorianske kalenderen.
Så egentlig hadde disse dagene samme gjøremål og innhold! Derfor ble noen slanter av juleølet gjemt bort til denne dagen, alt ble ikke drukket opp Trettende dagen. Hvorfor drikke opp alt på en gang, bedre med to fester, tenkte man...
Tjuendedagen ble omtalt allerede i midten på 1200-tallet som gisladag. I en runekalender fra 1328 blir dagen omtalt som atundi dagr.
Og som vanlig, Mia har hatt tid til en artig kommentar igjen, denne gangen på bloggen Dortheivalo:
xxx
This is very interesting, thank you for sharing.
SvarSlettThanks for the visit, wishing you a wonderful week!
* Hugs * Deb
Ha, ha, du finner mig lite här och där..;) Jag är så van med 20.e dag Knut så när den dyker upp runt omkring en vecka tidigare än väntat så var det ju fint med en liten förklaring, speciellt som det blev skrevet om någon man, Knud, tror inte jag kommer ihåg vad han hade gjort.. 20.e dag är det den Norröna dagen då?
SvarSlett