torsdag 21. januar 2010

Mine favoritter i arkitekturen: Slottet i Oslo

Fugleværelset



Det er ikke på grunn av eksteriøret jeg har slottet i Oslo som en av mine favorittbygninger. Jeg var på omvisning på slottet sist sommer fordi jeg var interessert i å se hvordan det var blitt etter den mye omtale oppussingen i  2003- og jeg ble mektig imponert. Rommene var møblert og dekorert med en stilsikkerhet og eleganse det skal letes lenge etter. Her var det ikke en gjenstand for mye, ikke en gjenstand for lite. Det var smaktfullt fra ende til annen.
Det vakreste rommet av dem alle, er likevel et rom som har stått urørt siden det ble ferdig. Jeg tenker på fuglerommet. Hvilket slott kan vise til et liknende interiør av et kunstverk?




Det naturskjønne "fugleværelset" ble skapt for å roe ned de audienssøkende (NRK-programomtale).
Rommet er dekorert av maleren Johannes Flinto, og det sto ferdig i 1843. Slottsarkitekt Linstow skrev i forbindelse med planleggingen av rommet:

“Værelset (...) er Opholdssted for Audienssøgende. Da disse ofte opholde sig der i længere Tid, vil det ikke være uhensigtsmæssigt, at give Værelset en saadan Dekoration, som kan give Beskjæftigelse og tillige er fattelig for Enhver. Jeg foreslaaer derfor Værelset decoreret paa Væggene med Landskaber, forestillende norske Prospecter. Som kjendt er Landet meget rigt paa saadanne, saa et passende Valg ikke er vanskeligt.”
Forøvrig har slottets egne sider en omfattende beskrivelse av dekoren og hva som har vært inspirasjonskildene til motivene. Norsk natur er representert ved blant annet Gaustadtoppen, Filefjell og Vøringsfossen. Femten ulike fuglearter og fire sommerfugler gjemmer seg i løvverket som tvinner seg oppover veggene i "lysthuset", og i skyene svever en havørn.
Det oppleves helt fantastisk å være i rommet, nesten surrealistisk. Mer nasjonalromantisk kan det neppe bli... det er et praktkunstverk fra denne epoken. Kunstnerne tok avstand fra klassisismen og realismen og la vekt på følelser og fantasi. Det individuelle uttrykket var like viktig som den nasjonale forankringen.



Myrhorn malt i 1841



Jeg gjør oppmerksom på at bildene er hentet fra slottes web-side, nrk.no og wikipedia.

*

1 kommentar:

  1. Hej och tack för kommentaren. Ja, jag kan skicka dig information om mitt kryptiska inlägg, men då behöver jag din email. Kan du skicka den? Jag publicerar den inte.
    Har lagt till som följare. skicka gärna din email eill min andra blogg: http://ladyinblue.bloggplatsen.se/.
    Kramen Ulla

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.