mandag 19. oktober 2009

Helleristninger av grantreet

Helleristninger


Østfold har en av de rikeste samlingene av helleristninger fra bronsealderen som i Norden strekker seg fra 1800 til 550 f. Kr.
De helleristningene vil finner på svaberg i åkerlandskap er jordbrukshelleristninger i motsetning til veide eller jakt og fiske helleristninger som vi først og fremst finner i Alta. Bronsehelleristningene består hovedsakelig av offerskåler eller skålgroper, mennesker, vogner og skip.
Det er ett funn som skiller seg spesielt ut: to grantrær. Bildet av trærne er unike, sannsynligvis det første tegn på at grantreet var kommet tli Norge. I Bohuslen finnes det i underkant av tjue.
Ristningene av grantrærne på bildet er på en glattskurt, bratt fjellskråning ved Solberg i Skjeberg. Her kan det engang i bronsealderen ha vært et kultsted for seremonier og ritualer.

I bronsealderen var grantrær fremdeles sjeldne i Norge, noe som kan forklare avbildningene. Etter formen på de avbildete skipene å dømme, kan dette helleristningsfeltet dateres til 800-tallet f.Kr. De to bartrærne ses nederst i feltet. De ristnigene som befinner seg nederst er de yngste på feltet siden landet hevet seg etter istiden.




"Gran ble først vanlig i våre trakter utover i jernalderen. Kanskje var det nettopp fordi dette treet var så uvanlig i bronsealderen at det ble betraktet som hellig"
Kilde: "Helleritninger i grensebygd" s. 118

Hellige trær og lunder forkommer i nesten alle forhistoriske religioner. Trærne hadde sjel og ble tilbedt.

Helleristninger er sårbare kulturminner, og det er viktig å verne dem mot slitasje, uvettig bruk, forfall og direkte hærverk.




Vi har hogd noen juletrær i haven de siste årene. Disse skal få vokse noen år til før de får fynt!

http://ostfold.miljostatus.no/msf_themepage.aspx?m=1963
xxx

2 kommentarer:

  1. Veldig interessant stoff du skriver om. Vi bor jo på et sted med mye minner fra eldre tider. (Vi har en grauhaug på gårdsplassen, forresten...)
    Artig at du gjenkjente steinringen fra Opstad. Jeg var der for fem år siden og tittet rundt, og var først tilbake nå i forrige uke. Tenker jeg i løpet av vinteren skal besøke steinringene i Skjærviken, Elingård og i Råde også for å ta bilder til bloggen.

    SvarSlett
  2. Hei igjen!

    Så trist å høre om hærverket på steinsettingen, da!

    Angående spørsmålet ditt så er det en spennende tanke. Skal tenke litt på hvordan det kan gjøres, så sender jeg deg en mail.

    Ha en fin kveld.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.