torsdag 8. oktober 2009

Granadas flamenco

Flamenco
"Hun beskrev veven av brostensgater, de vidunderlige plassene med trær på, de storslagne boulevardene og hvordan de snøkledde fjellene dannet et bakteppe som nesten var kulisseaktig uvirkelig. Hun snakket begeistret om det varme, rødlette Alhambra og den atmosfærefyltemauriske bydelen like nedenfor - den var uforandret etter alle århundrene, og ennå ikke ødelagt av biler (det er nå en sannhet med modifikasjoner- eget utsagn) Han lyttet med henført oppmerksomhet, men mer enn noe annet var han ivrig etter å høre om dansingen."

"Hun slo håndflatene sammen for å følge rytmen hans, og straks hun merket at hans og hennes rytme var synkronisert til fullkommenhet, begynte hun å bevege seg. Hun hamret frem et mønster av slag mot gulvet, først temmelig langsomt, så løftet hun armene over hodet og foldet sammen hendene til de lå nesten flatt bakover mot handleddene. nå begynte føttene hennes å bevege seg, fortere og fortere, helt til de begynte å summe. Det gikk ikke et pust mellom dem, så raskt fulgte det ene trinnet etter det andre...."
Utdrag fra Hjemkomsten av Victoria Hislop
Fotografiet er kopiert fra en guidebok fra 1962 om Garnada kjøpt på posesalg på biblioteket!



Vi dro også opp i området der sigøynerne bodde i huler og dyrket sin lidenskap i årtier.
Nå er hulene gjort om til restauranter som tilbyr flamencoshow hver kveld. En attraksjon for turister. Vel, det var en fantastisk forestilling, men langt fra noe som kunne likne det som utspant seg blant fattige og søkende utøvere før borgerkrigen på slutten av 30-tallet. Den ”opprinnelige” folkelige formen kan man oppleve på såkalte ”peñas” og ved ulike fester, høytider og festivaler.
I Cordoba har klubben "La Carboneria" i Calle Levies som besøkes av byens egne, et godt renommé. Se http://www.youtube.com/watch?v=5ZqN_usxZuU



Det er generelt enighet om at flamenceon vokste fram i det særegne kulturmøte mellom den opprinnelige andalusiske kulturen og islamsk kultur, sefardisk kultur og sigøynerkultur slik de hadde etablrert seg i Andalucia før den kristne gjenerobring.

For noen år tilbake startet jeg på et flamencokurs. Jeg ville lære å danse denne energiske dansen.
Det var trening og atter trening på fingerføring, håndleddvriing, heving av armene i rett posisjon, haka opp, hodet på skrå, bestemt blikk, brystene fram, hoftene hevet, tå,-hel i gulvet og føttene i taktfast tramping. Små skritt i riktig rekkefølge, sparking fra låret, svinge kjapt rundt, svinge med skjørtet og klappe i håndflatene, lett og raskt, med skikkelig smell. Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at dette var krevende og ville ta l a n g tid å lære - kanskje aldri for dem som ikke har det i blodet!
Nå nyter jeg kun andre føre seg på parketten!
xxx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.