søndag 4. oktober 2009

Marias farver

Maria

Maria på bildet er malt på panel og henger i katedralen i Cordoba. Et tilsvarende icon har jeg aldri sett tidligere med Jesus avbildet i en glorie på maven til Maria.

Jeg har spurt en tidligere medstudent Hege Aasmundtveit om hvorfor Marias kappe er blå og kjolens hennes rød på de fleste maleriene som er malt av henne. Hun er nå en anerkjent iconmaler med studier blant annet i finske klostre. Svaret lar vente på seg.
Sannsynligvis er den blå farven symbol på den himmelske dronningen og den rød på hennes kjærlighet. Når hun har på seg hvit kjole og kappe, er det hennes jomfrulighet det siktes til.



Denne boka som er å få kjøpt i både musumsbutikkene i Granada og Sevilla, ville nok kunne ha gitt svar, men teksten er skrevet på spansk, og jeg er like god i spansk som spanjolene er i engesk, og det er ikke mye å skryte av.


xxx

5 kommentarer:

  1. Vilken herlig reise dere har hatt,dette hadde jag gärne vert med om, det är gott du delar med dig.Jag har mailet till Gunnar Danbolt og spurt han om Marias kleder,for nå se om han svarer.

    SvarSlett
  2. Ja Gunnar Danbolt er jo allvitende om kunst og kultur. Kunne vært morsomt å vite hvilken kunstner som malte det eldste bildet av henne... det vi kjenner til vel å merke.

    SvarSlett
  3. Har ikke stort å bidra på den fronten men godt å ha deg tilbake :)

    SvarSlett
  4. De förste kristne hade også bildforbud så som muslimerna har.Men romerna var vant med bilder så på kirkemötet ca 300 år efter Kristus fick man begynne å avbilde fra bibelen.Jungru Maria var heller ikke med fra begynnensen,Det var först senare hun fick vere med som gudom.Danbolt skriver om dette.Så det kan vere meget intressant med de första Mariabilderna.

    SvarSlett
  5. Dette kan bli interessant "forskning"!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.