tirsdag 13. oktober 2009

Farvene språk, farveanalyse og farvesystem

Farvenes språk, farveanalyse


Å analysere betyr å dele opp i enkelete elementer.Farvesystem
- en katalogiseringsmåte


I den åttekanta farvesirkelen går det gule området fra GY til YR, det røde farveområdet fra YR til RB, det blå området fra RB til BG, og det grønne området fra BG til GY.
I farvetriangelen finner vi de hvitaktive farvene i trekanten nærmest W, de svartaktige i trekanten nærmest S og de sterkt kulørte i trekanten nærmest C. I den midtre trekanten finner vi de farvene som ikke er dominert av noen bestemt av de tre egenskapene.

I katalogiseringen starter vi med kulørtonen, så hvitheten, svartheten eller farvestyrken.
Neste skritt er å finne fram til om kulørtonens bitendens er rød eller grønn.NCS

NCS er et norsk standarisert system farvehandlerne bruker på maling utvikla av Scandinavian Colour Institute i 1984. Y er mengde av gult, B for blått osv. i tillegg til svart og hvitt. De to første tallene angir farvens mengde av svart i prosent. De to siste viser til farvens kulørthet eller kvalitet. Siste del av koden angir farvens beliggenhet mellom to kulørte farver. G20R betyr grønn farve med 80% grønt og 20% rødt!
NCS farvesirkelen har 40 kulørtoner bygd opp av de fire grunnfarvene eller elementærfarvene.
NCS er et perseptivt system, dvs at farvene blir spesifisert gjennom visuell bedømmelse av farveprøver i dagslys. NCS påstås av instituttet å være «naturlig» i den forstand at det svarer til den måten øyet oppfatter farger og fargenyanser. Det har vist seg vanskelig å føre bevis for påstanden.
Les mer : http://www.snl.no/NCS

Mer informasjon: http://www.gjoco.no/nb-NO/Fargenes-symbolikk.aspx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!