fredag 23. oktober 2009

Brakteat fra Glemmen

Brakteat fra Glemmen
Hilde i Hagen på Granheim og jeg deler interessen for lokal kulturhistorie, og hun vil i vinter presentere steinsettinger i området der vi bor. Jeg har planer om å formidle litt om gravfunn og skatter og skrive om livet på den tiden gjenstandene var i bruk.
Vi vil lenke innleggene våre sammen der det er naturlig, og i den anledningen har jeg malt en liten akvarell av en brakteat funnet i Glemmen som er midt mellom hjemmene våre. Den skal være kjenntegnet og lenkeknappen.
Brakteatene er laget av preget gullblikk, og denne er fra folkevandringstiden, ca 500 e. Kr.. Sannsynligvis er råmaterialet en romersk mynt. De er ca. 1,5 i diameter i virkeligheten, og de fleste befinner seg på Kulturhistorisk museum i Oslo. Denne med registreringsnummer C 648.
Folk bar dem som en amulett rundt halsen. Motivet er stiliserte dyr og mennesker. Noen ganger har de motiver som vi forbinder med norrøn mytologi. Opprinnelig er denne utstyrt med en hempe. Brakteatene er sjelden funnet i graver.xxx

3 kommentarer:

  1. SÅ FLOTT, eg er intressert i all historie og vil følge med på bloggane dokka. Ha ei fin helg. PS Er det ok at eg legg dokke på blogglista mi ?

    SvarSlett
  2. Hei!
    Du verden, så flott den var! Jeg var ikke på dataen i går kveld, så jeg så den først nå. Virkelig vakker akvarell, Bjørg Nina, den blir en fin lenkeknapp.
    Tusen takk for at du har laget den :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!