lørdag 31. oktober 2009

Allehelgensdag

Allehelgensdag

. I Den norske kirke er allehelgensdag en bevegelig helligedag som feires første søndag i november.
Allehelgensdag har sin opprinnelse helt tilbake til 300-tallet, da man begynte å feire Alle martyrers dag, etter de store kristendomsforfølgelsene. Etter hvert ble denne feiring vanlig under navnet Alle helgeners dag, og ble, på 800-tallet, en felles feiringsdag for alle de helgener som ikke hadde noen egen dag. Dagen ble feiret 1. november. Merkelig nok overlevde Allehelgensdagen reformasjonen.

En helgen er i kristen tradisjon, unntatt i de reformerte kirkene, en person som levde sitt liv som en så vellykket «Kristi etterfølgelse» at kirken offisielt kunne slå fast at det ikke lenger var ham eller henne som hadde levd, men Kristus som levde i ham eller henne. Det betydde at det egentlig var Kristus man æret i helgenen.

Klipt fra: http://no.wikipedia.org/wiki/Helgen


Frem til kirkeåret 2006/07 var Allehelgensdag i Den katolske kirke i Norge en bevegelig helligdag som ble feiret første søndag i november, i likhet med i Statskirken. Men da bestemte biskopene at dagen igjen skulle feires på sin riktige dag 1. november. Dermed ble kronologien i forhold til Allesjelersdag også endelig gjenskapt.

Klipt fra: http://www.katolsk.no/biografi/nov01.htmAllehelgensdag er avmerket på primstaven med et kors eller et omvendt skip.
xxx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.