torsdag 29. september 2011

ABC - Scandinavia; Sisselrot




Gammel folketro ville ha det til at det var englene som hadde brakt sisselroten til jorden som medisinsk plante. Roten som smaker søtemment, ble brukt som slimløsende middel og har også vært anvendt mot gikt. Dessuten var det i gamle dager en erstatning for lakris som slikkeri. Planten er jo vanlig i hele Norge, helt opp i 1200 moh, og navnet knytter den til en eller annen Sissel eller Cecilia, men er rimeligvis en forvanskning av Süsswurzel, søtrot. På tysk har den også vært kalt Engelsüss, som jo da knytter seg til den nevnte folketro, og på dansk på samme måte engelsød, på nederlandsk engelzoet, mens svensk har stensöta og italienskl felce dolce, søt bregne.
Kilde: Levende ord av Johan H Rosbach.


2 kommentarer:

  1. Hei og hopp.
    Ronja er BARE 26, og det var i sommer( He he )
    Tror det blir Telemarktur , søndag eller mandag.
    Og iallefall 1 overnatting.
    Hvor lenge blir du?
    Skal en liten tur til Strømstad i morgen.
    Elsker å sitte på dekk på overfarten, og lukte på vær og vind, med kakke og ein bok.
    Da tar jeg meg selv i å sitte å smile.
    Livet er deilig i sånne øyeblikk.
    Hadde vert gøy med en Lia tur.
    Klem

    SvarSlett
  2. Sisselrot er godt å tygge på. Hadde ikke fennikel og skulle ha litt lakris/anissmak (hadde ikke anis heller) skrelt og finhakket sisselrot og brukte i stedet. Det virket.
    Her kalles sisselrot også lakrisrot.

    Ha en fin søndag

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.