torsdag 8. september 2011

Primstaven, MARIMESSE

.Primstavsymbol: Primstavmerker: mariakrone, en stor M, blomst, sauesaks eller kronet hode. Saue­saksa markerte at det var tid for å klippe sauene.

Det er den hellige jomfru Maria's fødselsdag som ble feira fordi ho var født uten arvesynd. Denne dagen er et unntak fra regelen om at det var helgenenes dødsdager som ble minna. Nå skulle sauene klippes hvis de ikke hadde alt var blitt det!


Dagen i dag (klipp)

MARIMESE SIARE/ØVRE

8. september ble kalt Marimesse siare eller øvre, eventuelt Morsmesse, Marimesse førre eller fyrre, Marimesse dyre eller  Vår frue dyre. Den moderne betegnelsen er festen til jomfru Marias fødsel. Bibelen inneholder ingen navn på hennes foreldre. Tradisjonelt blir de kalt Anna og Joakim, men legenden er upålitelig.

Et annet navn på dagen er Seyermere vår frue dag. Seyermere kommer av gammelnorsk siðarmeirr, som betyr senere.

To mariadager
Betegnelsen øvre, siare eller seyermere (senere) må ses i sammenheng med 15. august, som ble kalt Marimesse førre og markerte Marias opptakelse i himmelen. På denne måten holdt man de to viktigste marimessene om høsten fra hverandre.

Vigslingsdato
Man vet ikke når Maria ble født. Datoen henger sammen med vigslingen av en Maria fødselskirke i Jerusalem på 400-tallet, bygd på stedet for Bezatha-dammen, der man trodde at huset til foreldrene Joakim og Anna stod.

Fødselsdager
Ved siden av Johannes døperen er Jomfru Maria den eneste av helgenene som blir minnet på sin jordiske fødselsdag. Ellers er det dødsdagen som blir markert, eventuelt translasjonsdagen, da helgenens jordiske levninger ble lagt i skrin som relikvier.

Festdag
Festen 9. september spredte seg i øst på 500-tallet og ble introdusert i Roma rundt 700, men den har muligens eksistert siden 400-tallet. Samtidig ble det innført en lysprosesjon ved vigilien (nattgudstjenesten).

Værmerke
Hos oss ble det sagt at pent vær denne dagen tydet på at høsten ville bli god.

Dersom åkeren skiftet farge til Marimess, kunne den skjærers 24 dager etter, sa de på Sunnmøre.
Dagen ga varsel om høstværet, fint vær ville gi fin høst.

Symbolet finnes på primstaven fra Halden.


3 kommentarer:

 1. Ved siden av døperen Johannes og Jomfru Maria, har også jeg fødselsdag idag. Takk for info om dagen idag, som var ukjent for meg... Ha en fin dag! Klem fra ROSEN-sin

  SvarSlett
 2. Hi sweetheart sorry not been completely present, been having a hard time lately :) i do want to join together for our 'walk' i will get my thinking head on over the weekend and get back to you x x x x

  SvarSlett
 3. Se her ja. Jeg har en primstav, men har ikke filla av peiling på hva de forskjellige tegnene betyr.

  Jeg har ikke glemt deg. Skal på posten i morgen.

  Klem

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!