torsdag 15. september 2011

ABC- Scandinavia; Quiz og Quince


Hvilken blomst er forbundet med min fødselsdag?


Quince er kvede

 Fant Quince ved nesten ren tilfeldighet!

Kvede er et lite løvtre med en kort stamme og en tettgrenet, bred krone. Barken er først grågrønn av den tette, hvite hårkledningen. Senere blir den mørkebrun og nesten glatt, og gamle grener kan få en grå, furet bark. De brune knoppene sitter spredt, og er spisst eggeformede. Bladene er eggeformede og har hel rande, og er eiendommelige da de blir større og større ut fra skuddet. Oversiden er gress-grønn og læraktig, mens undersiden er helt gråhvit på grunn af hårbekledningen. Blomstringen skjer i mai, og de enkelte blomstene er meget store, lyserøde og skålformede. Frukten er enten eple- eller pæreformede, gule og dekket av et tykt lag grålige filthår. Frukten modner godt og kjernene spirer villig når de er tatt ut av fruktkjøttet.
Kilde : Wikipedia
Kvede
Varebeskrivelse
Kvede er en besynderlig frukt med flere tusen år kulturhistorie bak seg. Den hadde sin storhetstid i oldtiden og middelalderen, og er i dag heller ukjent på våre breddegrader. Frukten er på størrelse med en grapefrukt. Skallet er ruglete og frukten kan ha form som en pære eller som et eple, avhengig av sort. Den modner ikke helt på treet og blir lagt på lager for ettermodning. Når den høstes har den gulgrønn farge, og går over til å bli helt gul når den er moden. Fruktkjøttet er fast og hvitt, med en syrlig og aromatisk smak. I midten har den et kjernehus med 8 – 16 brune kjerner. Kjernene smaker som bitre mandler. Rå kvede har en ubehagelig smak og er hard og bitter. Kvede kan derfor ikke spises rå.
Bruksområde
Naturell kvede spises sjeldent. Den beste smaken kommer frem når frukten blir kokt, dampet eller bakt. Da får den en eksotisk aroma med et perfekt forhold mellom syrlighet og sødme. Kvedemarmelade regnes faktisk for å være 'grundleggeren' for all marmelade og syltetøy. Frukten har et stort innhold av pektin som får marmelade, gelé, osv. til å stivne av seg selv.
Egenskaper
Kvede inneholder endel C-vitamin. Dessuten har den bra innehold av mineralerne fosfor, kalsium og kalium. Syrligheten kommer hovedsakelig fra vinsyre og eplesyre.
Kilde:  http://www.frukt.no/leksikon/frukt/faktaark/kvede/
7 kommentarer:

 1. God morgen
  Spennende med kvedeinformasjonen. Jeg hadde en Cydonia oblonga i min forrige have, og savnet den nå da jeg skjønte at den ikke var med lenger. Den oppførte seg i H4 som en krypende busk, med nydelige røde blomster. Frukten ble brukt for å få litt balanse i eplemos av søte epler, og til chutney. Jeg får titte etter den nå som det er høstsalg overalt. Takk for påminnelsen, og ha en god dag :-)

  SvarSlett
 2. Ingen kjennskap til kvede og må vel innrømme at jeg ikke er spesielt god på planter. Har masse planter, trær og busker i hagen, men av veldig kjente og ikke minst hardføre. Kan bare bli bedre på planter så info er lest:)

  Takk for at du stemte på meg:) Du må gjerne også delta i min give away

  SvarSlett
 3. i just discovered Edvard Munch posts on your blog, yes thank you so much for sharing interesting things about Munch!
  So sorry i am late, so many things to do so little time...


  i wish you and your family a lovely weekend,
  with love,
  Mita xoxo

  SvarSlett
 4. oh really sorry to hear that you had a cold, i hope you are feeling much better now!

  SvarSlett
 5. Du er veldig kreativ og produktiv på bloggen din. Jeg titter innom etter tre dager i Trondheim. Bibliotekkonferanse og besøk hos venner.
  Hilsen Eldbjørg

  SvarSlett
 6. Kvæde - Qiunce - er en fin frugt. Min mor lavede kvædebrød, som var en delikatesse til jul, og jeg har lavet kvædemarmelade og kvædesnaps. Det er nu snart længe siden, men jeg har en kvæde i haven og har sat billeder af den på min post om Q.

  SvarSlett
 7. Nej, jeg har heller ikke billeder af quæde/quince, men jeg kender den fra min barndom, hvor en tante lavede quæde saft, der var bittersød og slukkede tørsten bedre end alt andet! Også i The! Uhmmm ...

  Jeg kan se at de sidste to billeder er af noget andet, men jeg kan ikke se ud af texten, hvad det er for planter? Har jeg sprunget noget over?

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!