fredag 23. september 2011

Ukas vindu; ValgfrittMitt Ukas vindu; Ubrukt


Hva er nå et vindu? Må det være glass i ramme som kan bygges inn i en vegg?
Hva sier en definisjon om hva vindu er?

Svar: Glass i ramme eller karm 

Hvorfor må det være glass, hvorfor ikke plast? Det latinske opphavet fenestra betyr noe med en membran - ergo kan det f.eks. være spent svineblære....

Vinduet som nå står under verandaen i håp om en gang bli en drivbenk, ble kjøpt inn til garasjen da vi gjorde om huset. Så viste det seg at vinduet som var det, var greit nok og ble stående. I 21 år har dette vinduet blitt flytta fra kjelleren til lagring i garasjen og nå under verandaen. Her står det mellom sommerbord, solstol, rester av gårdsplasstein og akseskuffe. Kanskje det får nytt liv til våren!


Etymologi
Når svenskene sier fenster, tyskerne Fenster og nederlenderne venster, er det bare tegn på at germanerne lærte vindu med glass å kjenne fra romerne, og overtok deres ord fenestra. Og når det på engelsk heter window, så er dette et lån fra nordiske språk, der norrønt har vindauga åpning som luften kan komme igjennom. Det tyder på at denne åpningen har vært rund eller avrundet som et øye. På russisk heter vindu okno, et ord som tydelig hører sammen me oko, øye.
Kilde: Levende ord av Johan H Rosbach
4 kommentarer:

 1. Jeg lærer stadig noe her inne hos deg. Liker refleksjonene dine rundt ord og begreper, og denne gangen vindu... Ha en fin fredagskveld! Klem fra ROSEN-sin (Har problem å kommentere under Google-konto, så derfor som anonym)

  SvarSlett
 2. Jo, intressant med etymologi. Tycker det är roligt att veta varifrån olika ord kommit och så funderar jag på hur de ordne kommit till som gett upphov till dem vi använder idag och så blir jag nästan alldeles yr för varifrån kommer alla ord? Varför heter saker som de heter?

  För mig kan ett fönster vara något så enkelt som en öppning i något föremål. För inte behöver det vara av glas inte.

  Fint fönsterfoto du visar.

  SvarSlett
 3. Wow! Lærerikt dette. Og vinduet ditt får vi tro kommer til heder og verdighet etter hvert. :-D

  SvarSlett
 4. Fin bild och intressant om ordets ursprung.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!