Gammel folketro ville ha det til at det var englene som hadde brakt sisselroten til jorden som medisinsk plante. Roten som smaker søtemment, ble brukt som slimløsende middel og har også vært anvendt mot gikt. Dessuten var det i gamle dager en erstatning for lakris som slikkeri. Planten er jo vanlig i hele Norge, helt opp i 1200 moh, og navnet knytter den til en eller annen Sissel eller Cecilia, men er rimeligvis en forvanskning av Süsswurzel, søtrot. På tysk har den også vært kalt Engelsüss, som jo da knytter seg til den nevnte folketro, og på dansk på samme måte engelsød, på nederlandsk engelzoet, mens svensk har stensöta og italienskl felce dolce, søt bregne.
torsdag 29. september 2011
ABC - Scandinavia; Sisselrot
Etiketter:
ABC-tema
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Hei og hopp.
SvarSlettRonja er BARE 26, og det var i sommer( He he )
Tror det blir Telemarktur , søndag eller mandag.
Og iallefall 1 overnatting.
Hvor lenge blir du?
Skal en liten tur til Strømstad i morgen.
Elsker å sitte på dekk på overfarten, og lukte på vær og vind, med kakke og ein bok.
Da tar jeg meg selv i å sitte å smile.
Livet er deilig i sånne øyeblikk.
Hadde vert gøy med en Lia tur.
Klem
Sisselrot er godt å tygge på. Hadde ikke fennikel og skulle ha litt lakris/anissmak (hadde ikke anis heller) skrelt og finhakket sisselrot og brukte i stedet. Det virket.
SvarSlettHer kalles sisselrot også lakrisrot.
Ha en fin søndag