onsdag 21. september 2011

Mirakelblomst





Jeg har lenge gått og vanta på at denne planta som jeg sådde på forsommeren, skulle komme i blomst. Bladene har hele tida vært veldig like paprikablader, men jeg var helt sikker på at det hadde jeg ikke sådd!
I går åpna den første blomsten seg som en i mengden. Den er hvit mens flere av de andre knoppene er røde og gule. Da ble det mulig å finne navnet: Mirakelblomst Mirabilis. Den dufter og skal inn blant de andre blomstene i dufthjørnet på verandaen til våren.






Mirakelblomst, Mirabilis, slekt i familien Nyctaginacae, urter med knollformede røtter, motsatte blad og blomstene enkeltvis eller i kvaster fra bladhjørnene. Blomsterdekket er enkelt, men omkring blomsten sitter et svøp som minner om et beger. 60 arter, derav 59 i Amerika og en i tropisk Asia. Den meterhøye M. longiflora, som har store hvite, velluktende blomster med rødt svelg, dyrkes som prydplante. En av de mest berømte artene er M. jalapa fra Mexico. Det var ved dyrking av den at K. E. Correns gjenoppdaget de mendelske arvelover.
Klipp: Store norske leksikon 


Blomsten lukker seg i sola!



Klipp fra Hagepraten

Fordelen med å fordrive inne, er at knollene rekker å vokse seg litt større i løpet av sesongen, med større sjanse for å overleve vinterdvalen innendørs.

Klarer du å ta vare på knollene fra år til år, vil du snart ha store flotte knoller, som gir flotte planter om sommeren. De blomstrer gjerne litt sent hos meg, men til gjengjeld blomstrer de flott helt til frosten tar dem. Jeg overvintrer mine sammen med knoller av Georginer og Canna i kald kjeller.
Hadde knollene i kjelleren om vinteren, de var nesten udødelige.
På høstparten satte jeg potta med knoll, jord og det hele ned i kjelleren for overvintring.
Det var visst lite lurt. Antagelig ble det for fuktig for den. Det ble ihvertfall ingen spiring på den etterpå.
Men med selvplukka frø har jeg lyst til å prøve igjen. Det er litt stas med det.
Et lokalt ukeblad sier at man skal ta opp roten i oktober-november fordi den ikke tåler klimaet, mens flere nettsteder sier at den skal kunne klare ned mot minus ti.
Overvintre innpakket i avispapir i kjelleren.
Kan godt knipes. Hvis du vil ha flere planter kan du stikke det du kniper av, de roter seg like lett som georginer

Ingen sier noe om duften som var årsaken til at jeg har sådd de, og her har den tatt l a n g tid å spire.
Sommeren har jo vært våt og kald. Potta står mot sør for mest mulig lys!


OBS
Mirakelblomst har irriterende plantesaft
Mirakelblomst (Mirabilis jalapa) er en giftig plante med irriterende plantesaft. Ta kontakt med Giftinformasjonen -22 59 13 00- hvis barnet ditt har spist større mengder mirakelblomst. Tegn på forgiftning med mirakelblomst.Mirakelblomst inneholder irriterende plantesaft, og spesielt i rot og frukt er saften meget irriterende. Dersom barnet ditt har smakt på mirakelblomst kan hun/han få vondt i magen, bli kvalm, kaste opp og/eller få diaré.Førstehjelp ved forgiftning med mirakelblomstFjern eventuelle planterester fra barnets munn. Gi deretter barnet noe å drikke.Ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 dersom barnet ditt har spist større mengder mirakelblomst.Beskrivelse av mirakelblomstMirakelblomst har blomster som er ensfargede eller stripet i hvite, gule eller røde nyanser. Planten blomstrer i skumringen og på overskyete dager.

Fra Hageglede:

Prydtobakk, eller Nicotiana passer svært godt i en stor krukke. Den dufter godt, spesielt om kvelden, så pass på å plassere den nær sitteplassen eller gangveien. En sinkbøtte full av mørkerøde Nicotiana blir et flott blikkfang!
Mirakelblomst (Mirabilis jalapa) er en merkelig og fascinerende plante. Hver plante får blomster i ulike farger, også i samme blomst. Blomstene åpner seg om ettermiddagen og i dårlig vær, og dufter deilig. Så i april. Plant tre eller fem planter i krukke, de fyller raskt opp en mellomstor potte. Planten danner knoller, som du kan overvintre frostfritt (som georginer), og plante igjen neste vår.
Duftheliotrop, er en meget vakker og velduftende plante for krukker og kasser. Plant den alene, eller sammen med for eksempel limegrønn Nicotiana eller dekorativt prydgress!
Klipp: http://hageglede.no/index.php/Hagetips/Krukkehagen/Saa-en-flott-duftende-krukke! 



Jevnlig vanning under den første vekstsesongen for å etablere et dypt, omfattende rotsystem. Fjern visne blomstenr for å forlenge blomstringen. Beskjær om vinteren for å forynge.


Vokser naturlig i tørr, sand og steinete, kalksteins jord i veikanter, på gressletter med eik og einer, på 700-2200 m høyde. Tåler kulde ned til 12 minusgrader.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.