torsdag 1. september 2011

ABC - Scandinavia; Orkidé

.



På gresk betyr órkhis (genetiv av órkhidis), testikkel, og planten har fått navn etter de testikkelliknende rotknollene. Naturligvis har både folkemedisin og overtro vært influert av rotknollenes form, så tyskerne kaller den Knabenkraut, og "elskhuggras" finnes i norske dialekter. Både i norrøn sagatid og i gresk oldtid ble orkidéknoller brukt for å sikre seg kjærlighet hos den utvalgte, og de var salgsvare i apoteker nettopp til den bruk før i tiden. En prest i Telemark kan berette:" Tilforne samlede man denne Urt med sine Rødder, og gave Køerne, når de løbe med Tyren, at Kalven blive spraglet, som Urten. Saaledes har man glemt Hensigten af den egentlige Brug, som var at opvække Geilhed, og i dets Sted tillagt den denne latterlige Egenskab."
Klipp fra Levende ord av Johan H Rosbach





Nå blomstrer mange av plantene. De kommer igjen og igjen, for de ser ut til å trives i vinterhaven sjøl om det er lenge mellom hver dusj, og sola står rett på fra vest.



.

7 kommentarer:

  1. Ja de er helt utrolig flotte og fotografen må jo også få litt skryt synes jeg ,klem Marit.

    SvarSlett
  2. Muchas veces el idioma separa a las personas pero , por suerte, podemos entender a través de las imágenes.
    Me emociona que desde tan lejos podamos comunicarnos.
    Beso desde Argentina

    SvarSlett
  3. Orkideer er fantastiske naturformationer at se på - siden min barndom har jeg altid lagt mærke til dem, især i naturen, men naturligvis også de populære indendørsplanter mange mennesker har i øjeblikket.

    SvarSlett
  4. Hvor er det nogle skønne blomster, og hvor er det godt at du kan passe dem! Ja jeg tror jo ikke at man fik spraglede kalve ved at fodre køerne med orkideer, men kønne er de alligevel :) Der er sikkert andre som kan fortælle, at blomsternes udseende giver herrerne lyst til at tage på damerne - men det er en helt anden historie.

    Jeg synes dine billeder er meget flotte præcise skildringer af blomsten :)

    SvarSlett
  5. Orkideer er flotte planter som jeg har mange av her i stuen, men jeg var ikke klar over hva navnet kom fra - artig!

    SvarSlett
  6. Orkidéer representerar verkligen skönheten. Jag har alltid varit fascinerad över orkidéernas inre, så det var ju intressant att få veta vad det är jag egentligen studerat!

    SvarSlett
  7. Så vakker orkideer er! Første gang jeg hører historien bak! -Margit-

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.