onsdag 16. april 2014

Påskeuka


Påskehimmel

Svartamandag
I gamle dager ble denne dagen kalt Svartemandag fordi det var den dagen da skorsteinene ble feid.

Hvitetirsdag
Tirsdag ble kalt hvitetirsdag fordi de skorsteinene hadde blitt rensa og var fine og hvite .

Dymmelonsdag
Nøyaktig hvorfor det kalles "dymmel" og hva en "dymmel" er, er fortsatt noe uklart. Men på onsdager alle måtte være stille og minne påska, og en liten trevenil ble satt på alle klokkene i kirkene. En slik ventil kalles en "dymbil", og kanskje det er derfor det kalles "dymmelonsdag" . Dessuten er den gamle nordiske ordet for stille " dumme", og det kan være utleda fra det.

Skjærtorsdag
I dette tilfellet er "skjær" er et gammelt ord for rensing og rengjøring som da Jesus vaska føttene til apostlene. Skjærtorsdagen er også dagen for den siste nattverden.
Å kle seg ut som en påskekjerring, er en gammel tradisjon som har sine røtter i aktivitetene på skjærtorsdag. Da forrådte i følge historien Judas Iskariot Jesus.
Det var en farlig dag å være ute, fordi de gamle åndene hadde ble sluppet løs. Skjærtorsdags natta var tidspunktet for å få kontakt med djevelen. Han dukka vanligvis opp ved et veikryss, og det var mulig å signere en kontrakt med han i bytte for rikdom. Han ville da få makt over sjela. Kontrakter som disse har faktisk funnet sted, og folk som signerte dem, måtte lide med døden.
Løpet av 1600-tallet vokste troen på djevelens trolldomsforfølgelser, og kvinner (for det meste) ble henretta for å ha deltatt i banketter med djevelen på skjærtorsdag. Heksene fløy  på sopelimer til Bloksberg i Tyskland.


I Sverige kler barn seg ut som påskekjerringer med bestemors kjole, forkle og et tørkle knyttet under haka, med påmalte røde kinn og fregner i ansiktet. De har med seg en kost, en gammeldags kaffekanne og en kurv og går rundt i nabolaget og gir tegninger i bytte for godteri .Tradisjonen starta i Vest-Sverige en gang på begynnelsen av 1800 -tallet.


Langfredag
Langfredag var en lang (lang) og smertefull dag til minne om Jesus. Fasting var spesielt viktig denne dagen, og det har vært en fridag helt fra 1600-tallet.

Påskeaften 
Påskeaften er dag for fest og spising. Etter en uke med faste og alvor er det tid for  det som i Sverige kalles "påsksmällare " (påske sprakk) og "påskeldar" (påske branner).
Dette var også dagen for heksene å komme tilbake fra Bloksberg.

Påskedagen
Kirkeklokker klang igjen på "påskedagen ", og orglene i kirkene spilte. En gammel tradisjon var å gå ut tidlig på påskedagens morgen og se sola danse. Folk forbandt det med lykke at Kristus oppsto. Kilde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!