fredag 18. april 2014

Blomstrende fredag; Svart


Drakondia


Den gule fargen har ingenting med de liturgiske fargene til påske å gjøre som er svart, hvit og fiolettKilde
Enkelte planter kan på avstand godt se helt svarte ut. Men hvis vi ser nærmere etter, er de i virkeligheten som regel purpurfargede eller sterkt mørkebrune. På samme måte som en svart jakke er meget varm å ha på seg i solen, ville en helt svart plante også absorbere så mye energi at livsprosessene ville bli overbelastet og ødelagt.
Men målbevisst avlsarbeid i gartneriene har frembrakt tulipaner og roser med nesten svarte blomster. Fargen har ingen biologisk verdi for planten, men skal bl.a. behage menneskenes øyne. I ekstreme miljøer kan også ”svarte” blomster forekomme naturlig. Det gjelder for eksempel sjokoladeliljen, som vokser i Alaska og Nordøst-Asia. Utpreget mørke planter er vanligst i fjellområder og andre kalde strøk der det ligger snø på bakken en stor del av året. Den mørke fargen gjør det mulig for planten å absorbere nok varme til å starte veksten tidlig. Mange arter kan til og med smelte seg vei opp gjennom snøen. Og selv om blomsten ser nesten svart ut for oss, kan den lyse opp i det ultrafiolette lyset som er synlig for mange insekter. Kilde
Jeg har et par ganger på ferie sett Dracunculus vulgaris som også kalles Dragon Arum,  Black Arum,Voodoo Lily, Snake Lily, Stink Lily, Black Dragon, Black Lily, Dragonwort og Ragons.
Den vokser vill på de greske øyene, og det var under en tur til Samos dette bildet er tatt - før den digitale verdenen, så dette er et bilde av papirutgaven i albumet! Jeg har også observert den på en mopedtur i fjellene rundt Chania på Kreta - og senest kultivert i Botanisk have i WDC.
Blomsten stinker for å lokke til seg fluer som den er avhengog av i bestøvingen.

Her er en annen variant jeg fant på Kreta i 2010!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!