tirsdag 15. april 2014

Påskekake, en unorsk kake

Simnel kake er en fruktkake med to lag mandelmasse eller marsipan, en i midten og en på toppen. Den bakes og spises i løpet av påska i Storbritannia, Irland og enkelte andre land. Den ble opprinnelig bakt til søndagen midt mellom faste og påske, altså ca førti dager etter faste, Laetare (betyr å juble) søndag  - også kjent som Refresh søndag, morsdag, "søndag av de fem brød" og Simnel søndag.
Den er også kalt Den gylne roses søndag, fordi på denne dagen velsigner paven et vakkert ornament av gull og juveler som inneholder et kar med balsam og pulverisert musk, kalt den gylne rose. Paven ber om at Kirken kan vise frem frukten av gode gjerninger. Det sies at "parfyme av blomsten sprang fra Isais rotskudd." På denne søndagen ble alterene i kirkene igjen pynta med friske blomster.
Betydningen av ordet " simnel " er uklar: Det er 1226 referanser til "brød gjort om til en simnel " som betyr det fineste, hvite brødet på latinsk, Similä " fint mel", men John de Garlande mente at ordet tilsvarte placenta kake (fyll:riscotta, italiensk ost - "kokt en gang til"), en kake som var ment å behage.
Opprinnelsen til Simnel kaken er fortalt i en legende fra Shropshire. Simon og Nell ønska å overraske moren sin med en kake. Dessverre kunne de ikke bli enige hvordan de skulle lage kaka. Simon ønska å koke den, og Nell å bake den. Til slutt bestemte de seg for å gjøre begge deler, og produserte en ganske mektig og"ufordøyelig" kake. De krangla om navnet også, og endte med å kalle den Sim-Nel, som er blitt til Simnel kake!
De elleve eller tolv marsipankulene som brukes til å dekorere kaka med, symboliserer historien om hodene til de tolv apostlene, minus Judas, eller Jesus og de tolv apostlene, minus Judas. Denne tradisjonen utvikla seg sent i viktoriatiden, og endra viktoriansk tradisjon å dekorere kaker med konservert frukt og blomster.


Kaka er laga av disse ingrediensene :
Hvetemel, sukker, smør, egg, duftende krydder, tørka frukt, revet skall og kandisert skall 
Forskjellige byer hadde egne oppskrifter og former av Simnel kake. 
Devizes Simnel er gjort i form av en stjerne, men Bury Simnel er en flat krydra kake. 
Den som bakes i Shrewsbury med marsipan og frukt, er mest populær og godt kjent.Kilde

INGREDIENSER 

1 1/4 skjeer smør eller margarin 
3/4 kopp sukker 
2 kopper hvetemel 
1 1/2 ts bakepulver 
3 egg 
3 kopper blandet tørket frukt (jeg har brukt aprikoser og papaya- gult og grønt til påske!)
1/2 kopp hakkede mandler 
1/2 kopp kirsebær (bruk cocktailbær)
1/2 kopp blandet skall (grønn sukat)
2 ss melk ev fløte
1 ts blandet krydder (gresskar krydder: Rør godt sammen 1/8 del malt muskat, 1/8 malt nellik, 1/4 del tørket ingefær og 1/2 del kanel.

Mandelmasse:
2 kopper malte mandler 
1 kopp glasur (melis) sukker 
1/2 kopp sukker 
1 ts sitronsaft 
2 dråper mandelessens  
1 pisket egg

Detaljer 
Antall: 1 kake 
Tid: 3 timer 
Vanskelighetsgrad: • • • • 

Passer for: 15 + år
Opprinnelse: England

1 . Rør melk ev fløte, smør og sukker sammen.

2 . Sikt i mel, bakepulver og krydderblandinga.

3. . Visp egg, ett om gangen, med en skje mel, rør inn i smør og sukker-blandinga.

4 . Legg alle de andre ingrediensene oppi og vend forsiktig inn.

5 . Elte mandelmassen. Bland mandler, melis og fint sukker sammen. Ta i sitronsaft, mandelessens og nok egg til å danne en ganske tørr pasta .

6 . Skjær mandelmassen i to -  og rull ut en halvdel til en kakeform med 20 cm diameter .

7 . Fyll halve kakeblandinga i smurt kakeform , og legg mandelmassen som et lag på toppen av det før du fyller i resten av røra.

8 . Stek i ovnen ved 300 grader i 2-2 1/ 2 timer. Dette er vanskelig å teste med en gaffel for å se om kaken er stekt nok til at mandelmassen er klebrig når den er varm. Trykk på kaken med en finger - den skal være fast.

9 . Avkjøl i formen en kort stund før den tas ut.

10 . Når den er blitt kald, pyntes den med den resterende mandelmassen. En tradisjonell måte å gjøre det på, er å sette 11 kuler ytterst rundt kanten. Kulene symboliserer jo som skrevet, apostlene minus Judas, som forrådte Jesus.

PS både kokes og stekes, det står det ikke noe om! DS

Egne erfaringer, så langt:
Jeg brukte melk, tenkte ikke på å kjøpe fløte!
Frukten blanda jeg i melet før jeg tok det opp i røra.
Egget mitt må ha vært mye større enn det som er brukt i den opprinnelige oppskriften som forøvrig er oversatt fra engelsk!
Jeg måtte bruke alle mandlene fra to poser. dvs alt til marsipanen minus en halv kopp hakka mandler til deigen. Jeg har aldri laga marsipan før, men jeg var ikke i tvil om at den var for bløt uten disse mandlene malt opp.
Glemte nesten at kaka skulle stekes før topplokket med marsipan var på plass. Heldigvis hadde jeg bare lagt på et par skjeer. Massa er umulig å kjevle ut! 
Nå står kaka i ovnen. Har brukt hjerteform - stjerneforma mi er ikke springform, vil tro det er vanskelig å få opp kaka av en fast form.
Etter skrapen å dømme, vil kaka bli kjempegod. Bedømmelsen lar seg likevel vente på seg til fredag, tror jeg.
Det tok litt lenger til enn en halv time å forberede stekinga, så jeg måtte forsake påskekrimmen... synes det er utrolig at den skal stå i 2 1/2 time på 300 grader, tror jeg reduserer temperaturen!
Absolutt, gradene MÅ ned!
OBS, OBS - det er Farenheit-enhet i oppskriften, tilsv.140 gradier celsius... nå holdt hele kaka på å gå i vasken!!!
Sjekka med en annen oppskrift, syntes det var i varmeste laget, men som sagt ... jeg er ingen kjøkkenskriver! 
OBS, nok en variant, kaka skal kun stekes i 1 time og 45 minutter.
Her gjelder det å prøve og å feile!
Kaka ser litt mørk ut, men er heldigvis spisandes....
Dessuten har jeg også lært meg nå at varmluft krever mindre ovnstemperatur. Nå skjønner jeg hvorfor alle kakene blir raskere ferdig/noe for godt stekt etter at vi fikk ny komfyr!Påskekake
Kakehistorie

Smakte veldig godt! Neste gang sløyfer jeg marsipanlokket på toppen og kirsebærene, heller mer gule tørka frukter som papya, melon, gresskar eller gulrøtter som virkelig er gule!


eller dette:


Gulbete
Se hvordan den bakes i Bukarest!

1 kommentar:

  1. It must be a very flavoured cake... so puffy, as well! All the best!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!