Da stiger sevjen - naturens livgivende kraft som hvert år vekker naturen fra vinterdvalen.
I Norge har bjørka hatt stor nytteverdi opp gjennom tidene. Barken ga never til konting og takdekking og tradisjonsrike 'flettesekker'. Riset ble brukt til gryteskrubber og sopelimer. Bladverket var et viktig fortilskudd for dyra, mens asken fra bjørkeveden ga den beste luten for å gjøre tørrfisken om til lutefisk.
Bjørkas nye skudd egner seg til te eller kreativt dryss over maten. Bjørkesaft er en av barnas favoritter mens de voksne foretrekker bjørkevin.
Bjørkevin
4,5 liter bjørkesaft
200g hakkede rosiner
1 kg sukker
saften av to sitroner
1 pakke vanlig gjær
Kok opp saften snarest mulig etter tapping og tilsett sukker. Rør om til sukkeret er oppløst og la det småboble i ti minutter. Ha rosinene i rent kar og hell den kokende væsken over. Tilsett sitronsaften..
Start forgjæring i et glass. Når saftmassen er passe temperert, tilsettes gjæren. La karet stå tildekkea og varmt for å gjære i 3 dager. Tapp det så over på en 5 liters vinballong, sett på gjærlås og la stå lunst til gjærinen stanser. Tapp deretter om til ren krukker og la stå til bunnsfallet har lagt seg. Vinen helles deretter på sterile flasker og korkes. Lagre vinen kjølig. Den kan drikkes etter en måned, men blir best om den får lagre i minst et halvt år.
Veksten kom litt brått på denne våren med full sommervarme i flere påskedager.
Spring in the forest
Bjørken her var nok nesten 3 uker tidligere ute enn vanlig. Jeg har aldri tenkt på den som saftkilde men det var jo et spenstig, smaklig recept.
SvarSlettØnsker deg en fortsatt fin vår :)
I love Spring and when everything comes to bloom
SvarSlettWonderful Spring photos :-))
SvarSlettDette var spennende oppskrifter!
SvarSlettJeg og hele min familie kom hjem i natt etter en uke på Tenerife. Og her var det jo nesten full sommer - og bjørka helt utsprunget! Dette er tidlig! Hilsen Tove
Bjørkevin er sikkert godt! Ja, nå er det også tid for å klippe rosene når bjørka har museører :-)
SvarSlettFortsatt fin onsdag!
Lovely shots of fresh green leaves and so interesting receipe! Have a beautiful wednesday and the whole week!
SvarSlettUnderbart! En varm vecka har gjort susen här också och träden och buskarna börjar svagt skifta i grönt. Ha det gott!
SvarSlett