mandag 21. april 2014

Hva skjedde med Maria Magdalena?


Inspirasjonen til akvarellen av Maria Magdalena er 
et glassmaleri i en kirke i en landsby i Sør-Frankrike.


Mange teorier florerer blant folk og ikke minst forfattere om hva som skjedde etter at følget trådte i land i Saintes Maries de la Mer omtrent 42 år etter korsfestelsen... Nye tydninger av gnostiske og koptiske evagelier setter også fantasien i sving. Den norrøne prekensamlingen Den islandske homilieboken fra ca. 1200 omtaler henne som Jesus´ venninne og ektefelle. Evangeliene beskriver henne som modig, tapper nok til å bli stående ved Jesus i hans tid med lidelser, forfølgelser og død.Saintes Maries de la Mer besøkt i 2011 og 2012 

Det sies at Marias følge hadde med seg den hellige gralen fra Israel etter at Jesus var gravlagt. Den hellige gralen er i kristen mytologi en skål, kopp eller kalk som ble brukt av Jesus under det siste måltidet hans. Ifølge legenden brukte Josef av Arimatea den til å fange opp noe av Jesus´blod mens han hang på korset, noe som ga den mirakuløse egenskaper.
Maria Magdalena var en av kvinnene som sammen med Jesu mor Maria, sto ved foten av korset under korsfestelsen, og i henhold til Johannesevangeliet, den første som fikk se Jesus etter oppstandelsen. At Maria møtte Jesus i haven avslører ikke bare forholdet til han, men setter Magdalena i sentrum av oppstandelsens mysterier. 

Maria Magdalena i kirken i Rennes, 2014 

Mange europeiske legender forteller at Josef av Arimatea reiste med Maria Magdalena, broren Lasarus, Maximinus, en av Jesus´ elever og flere andre til Egypt etter korsfestelsen. Så seilte de videre over Middelhavet i en skrøpelig båt uten mast og ror til den sørlige kysten av Frankrike, til en by som nå er kjent som Saints - Marie -de -la -Mer. De kristnet Provence og trakk seg senere tilbake til en grotte ved Saint-Baume nær Marceilles hvor Maria Magdalena levde de siste tredve åra. Det betyr at Maria Magdalena kan ha blitt over nitti år.

 
Carcassonne, 2014

I 1971 undersøkte den britiske forfatteren og forskeren Henry Lincoln teoriene om  den kongelige blodslinja til Davids slekt, knytta til området rundt Rennes le Chateau.  Han er kjent for bøkene Holy Blood, Holy Grail - skrevet sammen med Michael Baigent og Richard Leigh. Rennes er plassert på en bratt fjelltopp, ca tjuefem mil fra Carcassonne, en imponerende middelaldersk by. I århundrer har den vært et knutepunkt på den gamle kristne pilegrimsveien som strakte seg fra Nord-Europa til Santiago de Compostela i Spania. 
22. juli feires Maria Magdalena i alle kristne trosamfunn. 
Jeg synes dette er spennende stoff sett ut fra et kulturhistorisk perspektiv, men lar meg ikke rive med av strømninger i tida som ønsker å finne forklaringer og tolkinger på tegn det vanskelig kan finnes noe bevis for.... ennå er det bare hypoteser og spekulasjoner!

Tradisjonen med påskeegg:

I århundrer har det vært vanlig for mange kristne å dele malte egg, spesielt på påskedag. Eggene representerer nytt liv! 
En legende om Maria Magdalena sier at etter døden og oppstandelsen til Jesus, brukte ho sin posisjon til å få en invitasjon til en bankett hos den romerske keiseren Tiberius . Da Maria Magdalena møtte ham, holdt ho et vanlig egg i hånden og utbrøt: " Kristus er oppstanden" !  
Keiseren lo, og sa at hvis Kristus var stått opp fra de døde, var det like sannsynlig som at egget i hånden ville bli rødt mens ho holdt det . Før han ferdig med å snakke, var egget i hånda blitt lys rødt. Maria Magdalena fortsatte å forkynne evangeliet til hele keiserhuset.

En annen versjon av denne historien finnes i Hellas. Det antas at etter korsfestelsen, satte Maria Magdalena og Jomfru Maria en kurv full av egg ved foten av korset . Der ble eggene farva røde av blodet til Jesus. Så tok Maria Magdalena dem med til Tiberius Caesar.
En litt annen variant er postlagt under tittelen Påskemarsinpan.

For dem som vil lese mer : 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!