onsdag 2. april 2014

Grotte de Niaux
Det er beundringsverdig hvordan mennesker for titalls tusener av år sida klarte å male de flotte bildene i mørket langt, langt inne i fjellet. Det er realistiske tegninger av bison, moskus, hester, hjorter, løver og mer til langt oppover veggene. Det jeg aldri har fått forståelsen av, er hvorfor de har malt i røntgenstil. Vi har helleristninger fra Alta som viser innvollene på rein, men dyrene i Niauxgrotta overlapper hverandre som om det ikke skulle være plass nok til å tegne for alle! Se under.
Det var ikke lov til å fotografere inne i grottene, så det ble med utsikten, inngangen og informasjonstavlene.
Utenfor inngangen henger dette store tekstilbildet med motiver fra forskjellige grotter i distriktet. 
Disse bildene er lånt fra nettsiden deres:
3 kommentarer:

 1. Veldig spennende! I boken min Fargene forteller skriver også jeg litt om slike huler med malerier. Dette går helt tilbake 20 000 år. I hulene Cuevas de Altamira i Nord-Spania kan vi fremdeles beundre noen av verdens mest berømte forhistoriske malerier. Lignende hulemalerier er funnet bl.a. i Lascaux i Frankrike. Og fargene er der fremdeles, okergult og rødbrunt. Hvorfor malte de inne i mørke huler? Var de klar over allerede da at farger og tegninger ville holde seg lenger der enn ute i solen? det er mye vi vet, men sannelig mye vi ikke vet - heldigvis.
  Nyt dagen! Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann!

   Hvorfor de malte inni i hulene, kan vi bare spekulere i, men det antas at maleriene er en del av religiøse, sermonielle handlinger som skulle mane fram makt over dyrene. På den måten ville de lettere la seg fange. Da vi besøkte hulene i Niaux så jeg også hvor høyt opp på veggen maleriene er. Jeg var ikke klar over at de må ha hatt noe å stå på mens de malte.
   Om de kjente til at sollyset falmer farvene, aner jeg ikke - mulig!
   Kjenner du til historien om hvordan hulene ble oppdaget? Litt artige historier!

   Slett
  2. I 2012 ændredes dateringen af hulemarierne i El Castillo-hulen i Cantabrien af engelske forskere, der hævede, at visse af malerierne var helt op til ca. 40.000 år gamle.
   http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Arkæologi/Arkæologi_og_forhistorie/hulemalerier

   Slett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!