Ferskentreet som ble til et kirsebærtre!
Det sto to somre før den skjulte sannheten ble oppdaga...
Da ga treet to saftig, søte, kjøttfulle mørkerøde bær.
I ukas Blomstrende fredag var det ikke helt enkelt å være norsk... jeg misforsto temaet, men tenkte jeg kunne slenge med et bidrag til.... for flittig er jeg jo. Ordet flid betyr å gjøre noe bra, være flittig, gjøre sitt beste, jobbe iherdig, streve, ikke gi opp, trene om og om igjen til resulatet til slutt blir bra nok. Før var det en egen karakter i skolen for flid. I grunnen savner jeg denne karakteren for å gi de svake, de som ikke alltid får det til til tross for iherdig jobbing, skal få en påskjønnelse og en oppmuntring. Uten disse menneskerne vil miljøet vårt bli fattigere og mer steriotypt, og gleden av å streve for å lykkes bra nok, vil kunne bli verdsatt av den ene og alle andre.
Tid for å plante
Nå er det tid for å bytte plass, kirsebærtreet ut, og nytt ferskentre inn i drivhuset. Det er på vei i posten... Her skal det spas og plantes!
Når du skal flytte store trær er det viktig at du har gravet det nye hullet i god størrelse, slik at røttene får god plass. I tillegg er det viktig at det er godt gjennomvannet, slik at treet ikke tørker ut, det er en stor påkjenning for treet å bli "røsket opp med roten" og det trenger litt ekstra fuktighet for å komme seg igjen. Når du flytter treet, drar du det på en presenning eller evt. løfter det mekanisk. Husk at det ikke må stå dypere i det nye hullet enn det har stått tidligere.
Beste flyttetid er tidlig vår.
Fikk et tips en gang når det gjelder å flytte litt store trær. Nå er ikke kirsebærtreet ditt så veldig stort da, men du kan jo prøve hvis du vil. Spa ned rundt treet så mye som du vil ha med når du skal flytte det, men bare spa ned og trekk spaden rett opp igjen. Da får du kutta av de største røttene, men treet står fremdeles på samme sted og alle de små røttene er i behold. Hvis du gjør dette nå om våren, og venter med å flytte det til høsten, vil det ha etablert nye røtter innenfor "spadeområdet" og det vil lettere overleve en flytting.
Det kjem vel litt an på kva slags kirsebærtre det er.Er det poda,ville eg venta til hausten med flytting.Er det eit sokalla "surkirsebær"er det berre å flytta.Det set masse rotskot og er hardført til tusen.Få med ein stor rotklump.Kjem du til med ein "minigravar"vil det hjelpa mykje.
Svært ofte lever flytta trær på opplagsnæring i 4 - 7 år, for så og dø.
Generelt
Plantedybden i det nye plantehullet skal være like dypt som planteklumpen som graves opp.
Vanning etter planting er viktig, men den flyttede planten skal ikke drukne.
Flytting av busker og trær som er mindre enn en meter høye.
De fleste busker og trær som er mindre enn en meter kan flyttes uten problemer utenfor vekstsesongen. Det vil si at flyttingen bør skje i tiden september - mars. Den beste tiden er mars. Ved flytting er det viktig å få med seg mest mulig av jordklumpen.
Flytting av busker trær som er over en meter høye.
Ved flytting av store planter er det alltid en fordel å beskjære planten så langt tilbake som det er praktisk forsvarlig. Dette fordi at ved flytting ødelegges det alltid røtter, og rotmengden bør stå i forhold til plantemassen over jorden. Reduseres røttene blir også plantens evne til å ta opp vann og næring redusert.
Få med mest mulig av jord klumpen. Kilde
Beste tiden for beskjæring av Plomme og kirsebær er på våren, i feb./mars avhengig av hvor i landet du bor. Tidligere ble det hevdet at trærne kunne beskjæres om høsten, men dette kan være uheldig. Om høsten angriper nemlig sykdommen bakteriekreft, og den får lett fotfeste i nye sår etter beskjæringen. Steinfrukt skal ikke beskjæres mye, fordi en da stimulerer toppveksten og dannelse av nye greiner.
http://www.hagehjelp.no/hagetips/
Time to get planting er tittelen på et innlegg i en blogg som er kåra til en av de 11 beste interiørbloggene.
Er det virkelig nødvendig å trenge så mye stæsj inn i et rom, og er det vakkert? The peak of chic
eller kanskje den var her
Helt enig med deg - flid skulle verdsettes! I dag skal alt gå så raskt, alt blir overfladisk.
SvarSlettSå flittig du er. Jeg er ikke hagemenneske, men koser meg med det som stikker frem i bedene. Det som trives best hos meg er inneplanter som er visne og som jeg planter ut. For eksempel potteroser, som kommer igjen og igjen. Og (er det primula de heter, de som kommer i så mange farger?) de trives hos meg. Blomstrer år etter år ute, også i kuldegrader. Merkelig! God helg ønskes av Tove
Litt av et ferskentre :-) Bør kanskje sjekke ut mitt aprikostre fra i fjor. Det har nå overvintret på verandaen og ser ut til å ha det bra. Flid er kanskje ikke så aktuelt på skolen nå? Forbinder det litt med pirking og perfeksjonisme. Jeg er nok flittig, men fliden er det verre med...
SvarSlettFlid har jeg heller aldri som elev opplevd å ha karakter i, men jeg skulle gjerne som lærer ha anledning til å gi en honnør til de som sliter og gjør sitt beste, men aldri når til topps uansett innsats. Slik det er nå, får elever ikke noen påskjønnelse for disse gode egenskapene. Det er bare resultatet som teller!
SvarSlett