fredag 9. desember 2016

Stell av alpefiol

Alpefiol kan nærmest regnes som et nytt innslag i vinduskarmen, og jeg vet at den trenger litt annerledes stell enn de andre  plantene inne. I stua er det litt, ganske mye, for varmt for den nydelige blomsten, men jeg forsøker.
Vanning: Under blomstring skal planten vannes godt, med romtemperert vann. Det er viktig at jorden rekker å tørke lett ut mellom hver vanning, og det kan være lurt å vanne alpefiolen på skålen fremfor i jorden for å unngå gråskimmel. Begynner bladene å bli gule, er dette et tegn på at planten enten har fått for mye vann eller at vannet har vært for kaldt.
Lys: Plasser alpefiolen så lyst som mulig for at de vakre kronbladene skal beholde fargen lenger. Hvis den får nok lys, vil knollen skyte nye knopper igjen og igjen.
Temperatur: Alpefiol trives best under 20 grader. Jo svalere den står, jo bedre liker den seg. Et blomsterbrett over en panelovn eller et bord ved siden av peisen er ikke egnede steder for alpefiol. Et svalere rom, som en gang, et soverom eller et kjøkken kan være mer ideelt enn en varm stue. Planten tåler helt ned til 0 grader, og den står strålende flott ute i den kjølige høstlufta.
Alpefiol er en knollplante, og som de fleste knollplanter, trenger også alpefiolen en hvileperiode etter blomstring. Når blomstringen er over, skal man derfor redusere vanningen, før den stoppes helt for en periode. La planten hvile frem mot våren, før du begynner å vanne igjen når dagene blir lysere.

5 kommentarer:

 1. Svært vakre planter, som jeg ikke "tør" å ha. Svigermor hadde fine sånne, men hun hadde kjølige vinduskarmer hvor de trivdes.

  SvarSlett
 2. Vackra blommor med väldigt fina blad. Har sett dem i naturen där de bildar mattor, så fint.
  Inne här passar de dåligt, tyvärr.
  Trevlig helg
  Anette

  SvarSlett
 3. Takk for oppskrift på stell av Alpefiol.
  Eg har prøvt mange gongar, men har ikkje fått dei til.
  Nydeleg plante, det er sikkert.

  SvarSlett
 4. Jag har min cyclamen (vilket det ser ut som det är på bilderna) i vårt uppvärmda (+2/,10) växthus och den har nu blommat sen i juli. Kanske dags för en viloperiod snart!
  TREVLIG LUCIA
  Susie

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!