torsdag 22. desember 2016

Filipine

Når en  nøtt inneholder to  frø kalles det filipine. Vanligvis har nøtter ett frø.
Filipine er et spill eller en selskapslek som man kan leke i  julaj, eller andre tider på året da det spises nøtter.
Dersom man finner to nøtter i samme skall, så spiser man den ene selv, og gir den andre til en venn som også vil spille filipine. Spillerne skal da, neste gang de treffes, eller neste morgen se hvem av de to som først husker å si ordet «filipine» til den andre. Den som sier ordet først, har vunnet, og kan ha krav på en gave eller premie fra den andre, i henhold til avtalt innsats.
Leken finnes i flere europeiske land. Den kom til Norge fra Tyskland via Frankrike og Danmark, og både i Norge og Sverige har den vært kjent siden tidlig på 1800-tallet.I TV-serien Nissene over skog og hei fra 2011 var filipine et vesentlig element i handlingen.
Navnet kommer kanskje av det litauiske filibas (et lite par).  Dette er dog ikke dokumentert på noen tilfredsstillende måte. I tysk er ordet vielliebchen ansett for å være en fortyskning av philipine (noe som er fra Philip) og senere blitt til philipchen (lille Filip), og derfra var veien kort til ordet vielliebchen, som jo ikke ellers betyr noe annet enn filipine i tysk, selv om ordet viel betyr mange, og liebchener dimunitiv av liebe som betyr kjære. Navnet Filip i sammenhengen anses å komme fra en fransk, gjennom en opera.Kilde

En filipine av hasselnøtt er altså en nøtt (frukt) som har utviklet seg fra et fruktemne der det tilfeldigvis var to frøemner i stedet for det som er normalt hos hassel, nemlig bare ett.

Årsaken til at dette skjer, er at forfedrene til hassel en eller annen gang langt tilbake i historien ikke hadde nøtter (énfrøete frukter), men en slags kapsler med mange frø. Så av og til "glemmer" hasselen at den skal lage énfrøete nøtter, og slenger inn et ekstra frøemne "av gammel vane". Den har fortsatt genene som trengs til å lage mange frø, men normalt er det et annet gen som "slår av" denne muligheten. Noen ganger svikter denne reguleringen. På samme måte som vi mennesker fortsatt har genene som skal til for å lage hale og pels på kroppen, bare at de normalt er slått av. Av og til (svært sjelden) svikter denne reguleringen også hos oss, og det blir født barn med en kort hale eller med pels på kroppen. Så filipine-hasselnøtta er på samme måte et slikt "minne om fortida". Kilde

Kilde: Store norske

Jeg kom på at siden det kan bety et lite par, kan det være samme ordet som vi bruker på to sikkerhetsnåler fra folkevandringstida, vikingtida og middelalderen. Vi kaller dem fibler. De er alltid er par for forklekjolen skal holdes opp ved begge skuldrene.


1 kommentar:

  1. Det var kjempegøy for barna da de var små, og siden for barnebarna. Jeg tapte ofte. Fine dager ønskes av Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!