fredag 16. desember 2016

Julerød

Søk på ordet høyrød, ga stoff til et nytt blogginnlegg!


Crimson is a strong, red color, inclining to purple. It originally meant the color of the kermes dye produced from a scale insect, Kermes vermilio, but the name is now sometimes also used as a generic term for slightly bluish-red colors that are between black and rose.

It is a bright red with a tinge of blue. It's often considered the color of fresh blood, associated with the Church and the Bible... KildeFarven rød kan variere i fargetone, chroma (også kalt metning eller intensitet) eller letthet (eller verdi, tone, eller lysstyrke), eller i to eller tre av disse kvalitetene. Variasjoner i verdi og renhet er også kalt nyanser. Rød - eller en annen farve, blanda med hvit/svart, kalles valør. Et stort utvalg av disse ulike farvene er vist i lista som finnes her!


Klikk


Røde fargestoffer
Organiske blårøde fargestoffer for farging av tekstiler ble i antikken produsert i Fønikia (se purpursnegler). Etter hvert lærte man å fremstille billigere, skarlagenrødt fargestoff på basis av skjoldlus (kermes, cochenille) og karminfarget krapp på basis av rotstokken til krapplanten. Fargene var til dels strålende, men ikke særlig lysekte. I 1868 fremstilte W. H. Perkin alizaron-krapplakk, på basis av antracen. Den er mer stabil og anvendes som tekstil- og kunstnerfarge, hvor den egner seg godt for lasurteknikk. Naturlig forekommende jernoksidholdig oker har siden oldtiden vært benyttet som basis for røde farger – både som naturlig forvitringsprodukt og ved passende grader av brenning leverer den et bredt spektrum av røde fargetoner. Sinober er opprinnelig en naturlig forekommende, ugiftig forbindelse av kvikksølv. Blymønje (blyoksider) er så giftig at den er forbudt som malerfarge. Også som korrosjonshindrende middel er den i dag erstattet av andre stoffer. Kadmiumrødt er et nyere fargestoff som består av kadmiumsulfid og kadmiumselenid. Det er stabilt og fargekraftig, men kostbart. Brukes bare i kunstnerfarger og lakkemalje og må omgås med forsiktighet pga. helsefare.Kilde
Andre variasjoner av rød
Julestjerna er en gave fra en av høstens praksisstudenter, fra den andre fikk jeg også en nydelig juleblomst, hvit azalea!
Når jula er over, ønsker jeg ikke lenger å ha dem i hus... men absolutt nulltoleranse har jeg ikke...
Og jukesokkene i år, er som før, strikka i julas farver:

5 kommentarer:

 1. Julerød, ja... Det er en nyanse som ikke er kommet helt fram i stua ennå (bortsett fra på soppene i adventstaken). Men se på nypene ute!
  God helg:)

  SvarSlett
 2. Härligt inlägg om färg - nåt som jag ÄLSKAR! Har ju t.ex. rött, orange, svart och vitt på altanen. Konstigt att du inte hittade nåt om salmbär synonymt med Blåhallon (Rubus caesius) som på Gotland kallas salmbär med sammelfrukter ("bär") som påminner om hallon fast mattblå till färgen. Inget goda naturella tyvärr, men gillar man söt sylt så.....!
  TREVLIG ADVENT
  Susie

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann, så gøy at det nettopp er blå bringebær fordi vokser på få plasser i Norge, men akkurat her jeg bor er det en gammel balastdumpeplass med mange såkalt sjeldne planter, og de er en av dem. Sjekk innlegg med søkeord Røds Brug på bloggen min! Prøv deg på farvequizen jeg har lenker til i morgen på bloggen min.... Ha trivelige førjulsdager ;:OD)

   Slett
 3. Fint å lese om raudfargen.
  Det er med den som andre fargar, mange vallører.
  Eg seier ofte raudt er ikkje berre raudt, eller svart er ikkje alltid svart (når mannene min skal ha ny mannskorskjorte..)
  Ynskjer deg ein fin 4. søndag i advent.
  Anne-Mari

  SvarSlett
 4. A fine selection of reds!
  Merry Christmas to you and those special to you!
  Many thanks for joining the Floral Friday Fotos meme.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!