søndag 18. desember 2016

Kalenderlys og fire adventslys

Lyskalender er en relativt ny juletradisjon, men det er forankret i en praksis eller skikk der dagene fram til jul ble telt, noe som er mye eldre.
I starten av 1900-tallet var det vanlig at skolebarna telte dagene fram til jul. I noen familier hadde man hjemmelagde kalendere, noen med lys som ble tent for hver dag som gikk. I 1935 kom en bok: "Smaa Fester – glade Gæster" av Lis Byrdal som beskrev det første hjemmegjorte kalenderlyset:
"En idé til børnene er at dele et lille tykt lys med 23 tynde, sorte tuschcirkler som man kan lægge farver imellem, hvis man vil. Hver aften lige fra d. 1. december brænder man så et stykke ned – hele tiden til den næste streg. Den dag lyset brænder ud, er det jul – og træet tændes."
Det første kalenderlyset ble produsert og solgt i Danmark i 1942. Til kalenderlyset hørte ofte en hjemmelagd juledekorasjon pynta med forskjellige former for naturpynt f.eks. gran, men også kristorn, kongler og kvister, tørka planter, kuler og bånd.  
Det er lenge sida vi hadde et slikt lys som skulle brenne en strek hver dag i vårt hus, ikke har jeg sett dem i butikken heller. De er i salg fremdeles for tilbudet er stort på nettet, ser jeg.
Oppdaga da at moten har forandra seg også på dette punktet. Stelton
Dette er flott, kanskje det får bli et kalenderlys til neste år....


4 kommentarer:

 1. Ingen dum ide! Pent lys det med rundingene på!
  Kos deg siste uken før jul! Hilsen Tove

  SvarSlett
 2. Likte det med det prikkete juletreet!!!! Jeg har hatt det fra tid til annen, kalendrelys altså. Joda, de er å få kjøpt. Jeg har gjerne kjøpt det i bokhandelen. Ha en koselig kveld. Snart jul!

  SvarSlett
 3. Grattis, du vann! Skicka din adress till vardagsnjutnin@hotmail.com så postar jag direkt!

  SvarSlett
 4. vardagsnjutning@hotmail.com
  Jag tyckte väl att jag missade en bokstav!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!