tirsdag 24. november 2009

Plantefibre, kokos

Plantefibre kokos

  


Kokospalme (Cocos nucifera) er et palmetre i Arecaceae (palmefamilien). Det er den eneste arten i slekten Cocos. Navnet Cocos kommer fra portugisisk coco, som er navnet på en ape.

Palmen kan bli opptil 30 meter høy. Stammen, som kan bli 25 - 30 cm. i diameter, er uten grener. I toppen er det en samling på opptil 6m. lange fjærformede blader. Røttene er veldig kraftige, og kan trenge 5 m. ned i jorden. Både palmen, blomstene og frukten (kokosnøtta) blir anvendt til mange formål. Kokospalmen krever tilførsel av klor og natrium (koksalt) og kan vannes med havvann. Blomsterstandene sitter mellom bladene. På den øvre delen sitter flere tusen hannblomster som faller av etter blomstring, og kan dekke bakken under treet, og på den nedre delen, vesentlig inntil stammen, sitter 20-40 hunnblomster. Frukten kalles kokosnøtt, og kan veie opptil 3 kilo. Blomstring og modning av fruktene skjer hele året.

Kokosfiber kommer fra "basten" som omgir selve «nøtten» på kokospalmen. Den er fjernet før vi får se dem i butikkene. Kokosfiber er meget slitesterkt og brukes i mange sammenhenger. Folk i India som er verdens største ekspotør av kokosfiber, sier om kokosplaten: "The indian gift to the word".
Fibrene har ulik tykkelse, styrke og lengde, 1/3 er opptil 25 cm, resten korte. De brukes bl.a. til matter, børster, tauverk, tepper og til fremstilling av nett til å holde jorden på plass i skråninger og elvebredder.

Et biprodukt ved fiberbehandlingen er «kokosmel» (eng. coir dust), som brukes som jordforbedringsmiddel. De fleste orkideer skal ikke vokse i jord, men i kompost. En blanding av bark og kokosfiber vil fungere bra for de fleste typene.

 http://www.snl.no/kokosfiber
Bildet er fra en strand på Kho Samui i Thailand. Tror dette er kokosnøtter, men svært så umodne uten 
bast!  xxx

1 kommentar:

  1. Det så veldig idyllisk ut på den stranden. Motivet er godt fanget.
    En liten utfordring på bloggen min i dag om du har tid og lyst!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!