lørdag 21. november 2009

Hennafarving

Hennafarving

Bildet er sakset fra dagens avis under overskriften "Verden rundt" og viser ei ung jente fra newar-folket i Nepal med hånddekorete hender. Jenta skal giftes bort til trefrukten Bel under en seremoni de kaller Ihi i Katmandu. Det er hennes første ekteskap. Om et år blir jenta giftet bort til sola. Det tredje ekteskapet er hennes siste. Da giftes jenta bort til mannen og partneren for resten av livet.
Håndkunst
Tatovering med henna - også kalt mehndimaleri (det indiske navnet på henna) - er i høyeste også blitt grad mote på våre breddegrader. De vakre rødbrune mønsterne på huden er en eldgammel tradisjon. Indiske kvinner og berberkvinnene i Nordafrika har i årtusener smykket seg med hennadekorasjoner til festlige anledninger. Etter en tid forsvinner farven igjen, og så kan huden på nytt smykkes med nye mønstre til nye anledninger.
Opprinnelig hadde farver og symboler en magisk betydning for eksempel i fruktbarhetsritualer og som trolldom mot onde krefter.
Hos berberne blir tatoveringens kunst ført videre fra mor til datter. Berberne var Nord-Afrikas opprinnelige folkeslag. I dag lever kun få rne berberstammer ved kanten av Sahara. Til tross for kolonialisering og undertrykkelse har de tusenårgamle mønsterne og symbolene overlevd og er i dag en levende tradisjon.
De "fem" beskytter mot ulykker.
Stjerner eller fantasiplanter med fem takker eller blad er i Nordafrika veldig utbredt som et motiv som beskytter mot ulykke.
Hånden dekorert med symbolene kalles "Fatimas hånd".
I India er Livets tre et typisk mønster. Det hevdes at frukter fra mange trær kan oppfylle alle ønsker.
Henna beskytter nesten 100% mot solens uv-stråler, og den gir huden en bløt og smidig overflate.
I tillegg løsner hard og tørr hud, så det er god pleie for huden.
På nyåret vil jeg få anledning til å besøke en henna-salong i Marokko. Så spørs det da om jeg kommer ut igjen med flott dekorerte hender!

Ordet hygiene er gresk og kommer av det greske ordet hygieia, som betyr sunnhet. I gresk mytologi er Hygieia sunnhetens gudinne. Hun er datteren til Asklepios som levde 600–500 f.kr. Kosmetikk kommer fra det greske ordet kosmein, som betyr å gjøre vakker.
I Egypt fikk en tidlig kjøpt ulike produkter til skjønnhetspleie, men de fleste lagde nok mesteparten av de kosmetiske produktene hjemme. Det var kvinnens oppgave å lage disse. Også de gikk i arv fra mor til datter. De kosmetiske produktene ble gjennom handelen fraktet til landene rundt Middelhavet. Dermed ble produktene og kjennskapen til kosmetiske produkter kjent utover større områder. Henna og lakmus ble brukt til å farge huden, mens bly ble brukt til å bleke huden.
http://www.lilleborg.no
Hennapulver påført med rougepensel gir fin farve til vinterbleke kinn!

 Hårfarving
Hennabusken (Lawsonia inermis) er en plante som har blitt brukt til hårpleie og farging i et millenium. Kvinnene i renessansens Firenze var kjent for å ha et strålende hår med rødskjær i fordi håret ble behandlet med hennapulver. Det gir skinnende farger og en silkeaktig glans til håret.
Planta hører hjemme i middelahvsområdet, Midtøsten og India.
Sånn gjør du:
1 kopp henna pulver og en teskje vegetabilsk olje. Bland hennapulver og kokende vann og tilsett den vegetabilske oljen. Tilfør henna jevnt i det vaskede og håndkletørrede håret. Dekk så håret med aliminium eller plastikkfolie og hold det varmt med et håndkle. La det virke i ca en time, og vask og skyll håret nøye. Det styrker hårstrukturen, øker hårkvaliteten, gir et luksuriøst skinn og bekjemper hårproblemer som oppstår på grunn av ytre påvirkning.
http://www.naturkosmetikk.no/

Henna var det første farvestoffet jeg brukte på håret mitt. Det ble ganske vellykka. Håret fikk en fin, gyllen glans. Jeg kjøpte alltid farvepulveret på apoteket og blandet det inn i hårkurmiddel. Slo dermed to fluer i et smekk!
"Nøytral henna" er en plante som heter Cassia. Gir ingen farge, men gir utrolig flott glans i håret.
"Sort henna" er heller ikke henna men Indigo. Indigo kan blandes med henna for å oppnå alt fra mørk brun til kastanje, kobber, mahogny farver. Eller den kan brukes etter hennafarving for å oppnå helt sort hår.
http://hennaforhair.com/
http://www.hennapage.com/
Kilder: Tatovering med henna av Ulaya Gadalla og Margot Ibrahm
xxx

1 kommentar:

 1. Heisann og go lørra !
  Så fint at mitt I innlegg falt i smak. Prøver å finne både bilde og noe musikkrelatert til mine innlegg i abc'n.

  Hennafarging ja, det har jeg faktisk prøvd flere ganger, men det er mange år siden, og jeg husker folk som så mine hender etterpå lurte færlt på hva jeg hadde holdt på med, den gangen var det nemlig ikke såå vanlig å se etnisk norske med slike hender...
  Men morsomt var det minnes jeg...tok sin tid før det forsvant helt.

  Go helg :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!