Hva har roser og renessansemalerier til felles med svarte hull? Svaret er at det spesielle tallet 1,618 - med et uendelig antall desimaler - dukker opp i forbindelse med alle tre fenomener.
Tallet som også kalles det gylne snitt eller phi etter det greske tegnet , har fascinert matematikere, arkitekter, biologer og mange andre, deriblant meg, i århundrer, for det forekommer hele tiden i nye og uventede sammenhenger.
Studerer man en tilfeldig plante i haven. vil phi med stor sannsynlighet være en del av plantens utforming av enten blader eller blomster. For eksempel vil det være en vinkel på ca. 222,5 grader mellom nabokronblader på en rose. Dividerer man denne vinkelen med en komplett sirkel på 360 grader, blir resultatet nettopp phi! I følge beregninger skygger en plantes blader minst mulig for hverandre ved akkurat dette forholdet.
Lista er endeløs: Det gylne snitt forekommer i forbindelse med formen på konkylier og galakser, utsving i børskurser og avstanden mellom kjernene i et eple. Selv de aller minste deler innordner seg tilsynelatende etter det gylne snitt.
Kilde: Illustrert Vitenskap 14/2003
xxx
Jag har hørt om det gyllene snitt, men klarer aldrig helt å få tag i phi's hemmligheter.. Fortell mer er du snill :)
SvarSlettHeisann Mia!
SvarSlettDet kommer en forklaring og illustrasjon. Hyggelig at du spør!
Gyllene snittet, ja, det blir man aldrig klok på :)
SvarSlettTrevlig studie i alla fall!
Underbart inlägg med mossa!! Jag älskar bara dessa olika lavan.
Må gott! /Bea