onsdag 11. november 2009

Art Ranger

Art Ranger
Kunstneren Art Ranger heter egentlig Ingar Aasen og ble født i 1964 i Fredrikstad. Som ung var han elev på skolen der jeg underviser. Nå er han en etablert kunstner, en underdog i miljøet, og kan blant annet vise til utstillinger på Grafton Hotel i Hollywood.
Mandag forrige uke var elevene på siste trinnet på ekskursjon til FREVAR som er et lokalt forbrenningsanlegg. Her henger maleriene som vises på bloggen, i resepsjonen. Det er en elev som har  fotografert dem for meg siden jeg hadde lagt igjen apparatet mitt på skolen.
Typiske Art Ranger-motiv er maling skvettet, kastet, slengt og dryppet på lerretet. Ikke så ulikt en annen mer kjent kunstner fra 50-tallet, Jackson Pollock. Rammene til Ingar Aasen er unike med Art Ranger i relief rundt på alle fire sidene. Malingen går ofte ut over bilderamma, eller de er gitt et annet mønster eller farve som her.

Kunstneren er opptatt av stunt, og dem har han gjort en del av. Han liker å overaske!
Han kaller kunsten sin for Donald Duck kunst. "Du har sikkert sett Donald male en gul flekk på en rød bakgrunn, " ler han.
Med griseblod i en bøtte som våpen og trussel, møtte han opp på biskopens kontor. Der ønsket stuntkunstneren å få kirkens mann til å komme med en uttalelse til forsvar for homofile. Det endte med at han tømte blodet over hodet i protest!


Art Ranger bor i utrangerte russiske militærkjøretøy på Byens marker der han har både griser og høns. Hjerterommet han er stort, og i perioder inviterer han hjemløse sigøynere, gir dem mat og tak over hodet. Levestandarden er primitiv og enkel. Han vil heslt unngå å være en del av det offentlige systemet. Derfor vil han heller ikke betale skatt på vanlig vis, og han uttalte da kommunen ville ta pant i maleriene hans- Mine kunstverk er en del av meg, ikke ting man bare kan ta som oppgjør!

Og til Anonym: Jeg har nok blanda sammen navna på to "opprørere"!

http://www.f-b.no/article/20080112/NYHET/357042996/1002/AKTUELT

http://www.demokraten.no/kulturnytt/article3697174.ece
http://www.artslant.com/global/artists/show/45313-ingar-aasen-the-art-ranger
http://www.aicgallery.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=59

3 kommentarer:

  1. han heter vel ingar, ikke ivar? ivar aasen var en helt annen fyr ;)

    SvarSlett
  2. ja han heter ingar Aasen :))

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!