torsdag 5. november 2009

Torsdagsfoto: Tre

Torsdagsfoto: TreTreet er en stor eik som står på friområdet til skolen jeg jobber på. Derfor har jeg kalt treet for kunnskapen tre. Nå har det snart ikke flere blader igjen. I formiddag var himmelen grå, men da jeg gikk hjem, var sola begynt å gå ned og malte himmelen gylden. Utenfor er det nå fullstendig mørkt, november er her!
Quercus er det gamle latinske navnet på eik. Det er visstnok opprinnelig keltisk, satt sammen av quer som betyr vakker, og quez som betyr tre. Sommereika, det som mister bladene sine, har artsnavnet robur som betyr hard og sterk. Den er med andre ord robust!
Eiketrærne var før ofte hellige og sto på gravhauger. Ved de hendenske høytidene ble det ofret mat og drikke, særlig øl, til treet. Mange eiketrær er fredet.
I tidligere tider møttes folk under eiketrærne. Jeg kan huske moren min snakket mye om Eika. Den er borte for lenge siden, men onkelen min lagde en liten kjevle av en grein, for å ha et minne om det stedet der de traff venner i ungdomstida.


Bladsprett hos eika ga varsel: " Eik før ask gir plask, ask før eik gir steik".
Uttrekk av eikeblad skal hjelpe mot håravfall!
Bruk av eikenøtter beskrives i Håvamål. Eikenøttkaffe lagd på brente nøtter hjalp mot fordøyelsesbesvær og gikt.
Det er vitenskapelig bevist at barken inneholder stoffer som trekker sammen kroppsvev, og er derfor godt egnet til såromslag.
I Norge er treet brukt mye til båtbygging. Den eldste båten vi kjenner her i landet, er en uthulet eikestamme på 11 meter fra 200 f. Kr. Den ble funnet nedgravd i Glomma like ved Sørum i 1997.
Den mest ekslusive utnyttelsen er eikefat til lagring og modning av whisky og akevitt.Motivet minner meg mye om et farvetresnitt av Nicolai Astrup fra 1917 som heter Vårnatt og Seljekall.

Må også legge ved dette enestående fantasifulle treet på veggen av et hus.... som jeg passerer til og fra jobb!


Fotoet øverst er med i utmaningen Torsdagsfoto hos Birgitta:


 Sponsa av:

3 kommentarer:

 1. Tack för alla fakta om eken. Eken är ju verkligen ett träd som betyder mycket för många. Din tredje bild är ju helt otrolig, att man målar ett hus på det sättet. Verkligen udda.

  SvarSlett
 2. Jeg tycker så mycket om tred,Hade jeg en hage så skulle jeg ha tre av alla slag.Eken er häftig,når jeg treffer på gamla eker må jag krama om dem, de har så kraft.

  SvarSlett
 3. Heisann Wnche!


  Så utrolig vakkert sagt. Javisst har dem sjel... og følelser, så vi får ta godt vare på dem!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!