mandag 29. november 2021

Julekakeraid, 4 år på rad; oppsummering og vurderinger

Dette innlegget skrev jeg i fjor, nærmere bestemt 10. desember, men det ble aldri publisert. Her kommer det! Hvilket land skal jeg velge å bake julekake i fra dette året. Jeg har flere oppskrifter "på lager" - det er bare å velge på øverste hylle....!

Julekakeraidet starta for 3 år siden i desember 2017 etter at jeg hadde vært i Peru. Det hele begynte med et stunt og spørsmål om julekaker er like over hele verden eller om det er en forskjell. Det jeg så langt har funnet ut er at de har mye felles: gjær, mel, søtningsstoff og væske, så kan krydder, fyll og bakemetode variere en del. Klikk på bildene for å komme til innleggene.


Det skjer at jeg får hjelp av barnebarn til bakinga. Mener å huske at den ble vellykka og smakte veldig godt!

Litt norsk julekake har det blitt innimellom, så julekake nummer to i 2017, ble mormors julekake som ble en fulltreffer.


Så var det tid for svensk på luciadagen med safran og det hele (ingefær, anis og aspikat). Kan ikke bli annet enn god!


Mer norsk på menyen: Go´gammaldags norsk julekake.Dags for den italienske panettone. Den ble så deilig i smaken, akkurat som om den skulle ha vært bakt av en italiener, så det endte med at jeg kjøpte panettoneform og sa til meg sjøl: denne baker jeg om igjen når jeg har fullført raidet!

Alle julekaker har jo ikke samme form og pynt, noen er runde, noen er store, noen av avlange, noen er små som disse:


Den smakte kjempegodt, var kommentaren til barnebarnet mitt da vi så på innlegget om den spanske "Hellige tre kongers- kake". Den har en form som en turban og pynta med all verdens glitter og stas av barnebarna. Bakt på nyåret 2018.


Turen høsten 2018 gikk til Uzbekistan, og med sylta kirsebær fikk den den rette smaken. Herren i huset vurderte den til veldig god, verdt å bake igjen!


Tid for hjemlige trakter igjen, og jeg fikk hjelp av fire små barnehender:


Så over til fransk. Etter et besøk i Arles passa det bra med en fransk variant, men det var ikke lett å oppdrive en oppskrift. De har sjelden den type gjærbakst til jul. Den fikk formen av en stek!!! Har oppdaga en annen oppskrift som jeg vi teste senere.


Tid for en egenkomponert julekake, med innslag av sursøte biter av eldkvede, den fikk betegnelsen "himmelsk"!


Stollen fra Tyskland er verdenskjent, og bakes stort sett av spesialister. Jeg tok utfordringen.
Den skulle nok ha vært lagra mye lenger, smaker best etter 3 uker!


Over til 2019. Den rumenske julekaka cozonack er mye lik andre julekaker i øst-europa. Minner fra besøket i Romania dukka opp.


I desember 2019 var jeg i Tyrkia og tok med meg hjem ingredienser til tyrkisk, kreolsk julekake "çöreği".

Vi skrive slutten på 2020, og nok en gang starter bakinga med en klassisk norsk julekake.


Og flytter baketradisjonene til mit "annet" hjemland. Lenge siden jeg har vært på de greske øyene nå. Her kalles julekaka Christopsomo. Det er egentlig et julebrød.Og for tur står argentinsk pan dulce , tsjekkisk julekake med svisker og valmuefrø og ukrainsk kolach med rom-smak. Dette blir unntakskaker, for jeg har aldri kommet meg verken til Argentina eller Ukraina. Julekakeraiden avsluttes i år med en nyttårskake kalt brioche.

Neste år blir det russisk, en annen fransk, ungarsk og Christmas pudding - den må lages først for det kreves lang modning. Har laget den en gang for mange år siden. 

Så finsk, bulgarsk, nederlandsk, serbisk og om jeg finner oppskrift fra Jordan, Egypt, Marocco, Kina - og Island som jeg absolutt burde kunne få tak i oppskriften til.

Julekaker fra hele verden: https://www.thespruceeats.com/traditional-christmas-breads-427705
4 kommentarer:

 1. Her var det mye godt og spennende! Hvem spiser opp alt du baker - er det barnebarna?
  Vi og resten av familien spiser ikke lenger så mye kaker i jula, så det blir ikke mye baking på meg. Men veldig spennende å se alt det deilige fra mange land.
  God førjulstid ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 2. Du har rett, de fleste landene feirer jul med brød, som har mel, gjær, egg, nøtter osv. osv.
  Jeg har et innlegg om emnet på bloggen min, der vil du se bildet av vårt søte brød som ikke mangler på noen av bordene våre for jule- eller nyttårsfeiringen.
  Kyss fra Argentina

  SvarSlett
 3. Jeg glemte å legge inn siden jeg nevnte til deg!
  https://norma2-siempreesprimavera-norma2.blogspot.com/2011/12/pan-dulce-con-o-sin-frutas.html

  SvarSlett
 4. Jeg nøt bidraget ditt til fulle, jeg er en "stor" baker og en kjærlig kokk. Tusen takk.
  Jeg plukket ut panettonen fra kaken din og bestiller først en panne :-)) Kanskje jeg tar 16 cm ???
  I går bakte jeg en Clementienkake ... clementiene kokes sakte i vann i 1,5 time, pureres og blandet med alle bakeingrediensene ... kaken ble kjempegod og enda bedre i dag. Jeg fulgte opp oppskriften fra et blogginnlegg og på Internett og modifiserte den litt mens jeg bakte ... deilig. Jeg kan anbefale det. Ellers kjøper vi Dresdner Stollen i Dresden.
  Og jeg baker Bündner nøttekake / Sveits. Holder seg friskt lenge :-)) Stor klem. Viola

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.